Trenutno se predvaja:
22. januar 2021 ob 07:52 Novice

Cerkno in Kanin jutri še ne smeta obratovati

Z jutrišnjim dnem se lahko odprejo smučišča v devetih regijah, obiščejo pa jih lahko le prebivalci iz iste regije. Prav tako bodo morali smučarji še vedno predložiti negativen test, ki ne sme biti starejši od 24 ur in mora biti opravljen v Sloveniji.
Smučarski center Cerkno še ne sme obratovati. Foto: MMC
Smučarski center Cerkno še ne sme obratovati. Foto: MMC

Otroci do vključno 12. leta v spremstvu staršev testa ne potrebujejo, prav tako ne profesionalni športniki in trenerji za izvedbo tekem in treningov. Odprtje so že napovedali na Krvavcu, na Pohorju bodo zagotovili tudi brezplačno hitro testiranje, medtem ko se ostali smučarski centri o odprtju še odločajo. Cerkno in Kanin v goriški regiji ne smeta obratovati.

Spomnimo, vlada je uporabo žičniških naprav na smučiščih prvič prepovedala 24. decembra, 1. januarja so ponovno lahko obratovale pod pogojem predložitve negativnega testa, le teden dni kasneje, 8. januarja so jih znova ustavili, češ da bi morebitne poškodbe na smučiščih dodatno obremenile bolnišnice. Ta konec tedna bodo v devetih regijah torej lahko spet pognali naprave. Pogoj predložitve negativnega testa pa ne velja le za uporabo žičniških naprav, ampak tudi za uporabo urejenih prog. Predsednica Združenja žičničarjev Slovenije Manuela Božič Badalič: "Tudi odprtje pod temi pogoji je premik naprej in nekako smo dobili obljubo s strani ministrstva za infrastrukturo, da ko bo dosežena t. i. oranžna faza, bi tudi ti hitri testi odpadli".

Že v začetku januarja so namreč v združenju opozarjali, da odprtje pod takšnimi pogoji ni rentabilno, saj je na smučiščih vijugalo le po nekaj deset smučarjev. Zato pričakujejo, da jim bodo izpad prihodkov povrnili.
"Vsa smučišča so zbrala podatke o izpadu dohodkov iz naslova žičniških naprav, ne upoštevajoč izpada v gostinstvu. Predlagali smo, da se nam povrne izpad prihodkov, ampak v tem trenutku še nimamo povratne informacije, smo pa v pogovorih, dogovorih," še pojasnjuje Božič Badaličeva.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki