Trenutno se predvaja:
12. junij 2019 ob 10:32 Novice

Cesta Starod - Kozina ponovno polna tovornjakov?

Prebivalci ob cesti Kozina - Starod so, potem ko je država s 1. junijem omejila daljinski tranzitni tovorni promet, v teh dneh ponovno na nogah.
Primorske novice/Danijel Cek|
Domačini ob regionalni cesti med Kozino in mejnim prehodom Starod opozarjajo, da šoferji tovornjakov ne spoštujejo pravil. Foto: Primorske novice/Danijel Cek

Ko je že vse kazalo, da si ljudje lahko oddahnejo, se je v teh dneh na cesti ponovno pojavilo več tovornjakov. Na tak način se namreč izogibajo avtocesti in plačilu cestnin, pravi Primož Kastelic iz društva Mirna cesta.

"Da je dovolj že ustna izjava šoferja, da pelje material v Slovenijo ali gre v Sloveniji razkladat. Če je prazen pa, da gre nakladat. Prehod šengenske meje z ustno izjavo je za nas nesmisel. Včeraj sem izvedel celo to, da lahko šoferji predložijo tudi navaden papir brez glave."

Policiji očitajo nevestno delo oziroma nespoštovanje odredbe, še pravi Kastelic.

"Naša želja bi bila, da se policija drži papirjev, ne pa ustnih izjav šoferjev, ker nobeden ne bo povedal po pravici."

Na Policijski upravi Koper očitke zavračajo in odgovarjajo, da je treba razumeti prometno signalizacijo, ki prepoveduje tranzit do Italije in obratno. Izjema so le štiri hrvaške županije ob meji, Če ima nekdo drugačno registrsko območje, še ne pomeni, da gre za nedovoljen tranzit. Upravičenost pa preverjajo za vsakega posebej. Promet tovornih vozil, dodajajo, se je zmanjšal. V prvih desetih junijskih dneh lani je mejo prešlo okrog 7.500 tovornjakov, letos pa 4.300.

Sabrina Mulec


Zadnji prispevki