Trenutno se predvaja:
19. februar 2021 ob 12:05 Novice

Cirius Vipava danes in jutri virtualno odpira vrata

Vipavski Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje danes in jutri pripravlja spletni dan odprtih vrat.
Fotografija iz časov, ko smo Cirius lahko obiskali. Zdaj smo se z njimi srečali na dvorišču. Foto: Radio Koper
Fotografija iz časov, ko smo Cirius lahko obiskali. Zdaj smo se z njimi srečali na dvorišču. Foto: Radio Koper

Današnji bo namenjen predvsem predstavitvi prilagojenega programa za predšolske otroke, jutri pa vsem njihovim programom. Epidemija novega koronavirusa je še toliko bolj razkrila težave, s katerimi se srečujejo ne le v centru ampak tudi starši otrok s posebnimi potrebami.

V vipavski Cirius je vključenih okrog 130 učencev, približno 30 jih ostaja v 24-urni oskrbi.

Kljub vsem preventivnim ukrepom izvajajo celoten program, terapevtske obravnave ter zdravstveno nego in oskrbo. Epidemija je njihov prostorski problem še poglobila. Zagotavljanje mehurčkov jim predstavlja velik izziv. Z ministrstvom za izobraževanje so že stopili v stik, da bi poiskali morebitne rešitve. Stiska se je pokazala tudi pri starših, saj je po besedah vršilca dolžnosti ravnatelja Alojzija Adamiča skrb za otroke s posebnimi potrebami zahtevna in starši sami to težko zmorejo. Zato bi, po njegovem mnenju, morali ustanovam omogočiti, da v takšnih razmerah otrokom priskočijo na pomoč . Starši pa vedno bolj potrebujejo varstvo za otroke tudi med vikendi in v času počitnic, dodaja Adamič:

»Velika težava je vir financiranja, ki je v tem trenutku preloženo na starše, in iščemo nove poti, nove rešitve in upamo, da bomo te težave uspešno rešili.«

Posledice večmesečnega zaprtja centra so opazne, je povedala psihologinja Tina Kodelja:

»Tako dolgotrajna odsotnost intenzivnih celostnih obravnav na eni strani tako specialno pedagoške kot terapevtske obravnave in medicinske oskrbe se pri otroku pozna.«

V okviru popoldanskega dneva odprtih vrat pripravljajo tudi okroglo mizo, na kateri bodo skušali odgovoriti na vprašanje, kdaj otroka vključiti v prilagojen program predšolske vzgoje.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki