Trenutno se predvaja:
20. februar 2021 ob 07:41 Novice

Civilna pobuda zaradi težav z vodooskrbo v Anhovem na državno tožilstvo

Industrijsko onesnaženje javnega vodovoda v Anhovem lani poleti ter ravnanja občine Kanal ob Soči in Salonita Anhovo potrjujejo neustreznost vodooskrbe v tem delu srednje Soške doline.
Foto: Eko Anhovo
Foto: Eko Anhovo

Tako so prepričani v civilni iniciativi Danes in društvu Eko Anhovo in dolina Soče, zato so včeraj vnovič opozorili na pravne in druge pomanjkljivosti. Na kanalski občini in v anhovski industriji očitke zavračajo kot neutemeljene.

Zadnja štiri leta se za vodooskrbo nekaj več kot 1.100 prebivalcev Deskel, Anhovega in okoliških naselij uporablja neustrezno črpanje vode iz reke Soče, trdijo v civilni pobudi Danes. Miha Stegel pravi: "Govorimo o črpališču, ki se nahaja pod cementarno Salonita in za to črpališče nimajo dovoljenja za oskrbo s pitno vodo."

Občina Kanal ob Soči tudi ni določila vodovarstvenih območij, s čimer onemogoča državi varovanje vodnih virov, posledično pa Salonit Anhovo ne bi smel dobiti okoljevarstvenega dovoljenja za so-sežig odpadkov, menijo še v omenjeni civilni pobudi, Alen Djerič iz Eko društva pa dodaja: "Če to vse drži, samo še bolj poglablja nezaupanje občanov do vodstva občine, županje."

"Predvidevam, da gre ponovno za neko natolcevanje in laži s ciljem, da se nam zavira projekte," odgovarja županja kanalske občine Tina Gerbec. Vodja Režijskega obrata Vinko Medvešček pa: "Ko smo zaprošali za vodno dovoljenje, smo zaprošali za obe črpališči, vendar nam je Agencija za vode priporočala, da nam zadostuje samo vodno dovoljenje v rovu."

Voda, ki jo pripravljajo tudi za javno omrežje, ustreza vsem standardom kakovosti in predpisom, zagotavlja predsednik uprave Salonita Anhovo, Julijan Fortunat: "In ne glede na to, kje je črpališče, so zahteve vedno enake in mi jih v celoti izpolnjujemo."

Civilna pobuda in Eko društvo se ob zbranih podpisih zavzemata za oskrbo Anhovega z vodo iz zajetja Mrzlek, v kanalski občinski upravi pa vztrajajo na celoviti obnovi vodarne Močila.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki