Trenutno se predvaja:
22. februar 2021 ob 13:53 Novice

Covid na severnem Primorskem prinesel dvakrat večje število prijavljenih inovacij

V severno-primorski regiji nimajo težav z inovativnostjo, lani so zabeležili velik porast inovacij, zaradi katerih se gospodarske družbe tudi povezujejo. Gospodarska zbornica severne Primorske je objavila razpis za prijavo inovacij za letošnje leto.
Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

V 18 letih so na gospodarsko zbornico prejeli nekaj več kot 180 inovacij in opažajo, da se število vsako leto povečuje. Direktorica Nevenka Vovk Rožič nam je povedala: "Prevladujejo tiste iz večjih in srednjih podjetij in v manjšem delu iz manjših." Ta pa se vse bolj tudi povezujejo, dodaja sogovornica: "V zadnjih letih trend povezovanja in skupnega prijavljanja se povečuje. To pomeni, da podjetja spoznavajo, da je v sodelovanju moč in več sinergijskih učinkov."

Mlekarna Planika je ena od uspešnih družb, ki se med seboj povezujejo. Foto: Mlekarna Planika

Med uspešnimi so kar tri in sicer Mlekarne Planika in ribogojnice Faronika, Tika Kobarid in Hydrie ter ETE in Encoma. Razpis pa ni namenjen zgolj gospodarstvu, pač pa tudi javnemu sektorju. Prijav je sicer manj zadnja leta.

"V preteklosti jih je pa bilo nekaj, ki so doživeli izjemne dosežke, recimo, Kobariški muzej. Pred časom je dobil zlato priznanje na nacionalnem nivoju."

Lansko leto je izstopalo, saj je bilo dvakrat več prijavljenih inovacij kot običajno, pove Vovk Rožičeva: "Lahko rečem, da je epidemija covida naredila svoje in prinesla pozitivne učinke na število prijavljenih."

Večinoma so prijavljene inovacije s tehničnega področja. Med prijavljenimi strokovna komisija vsako leto izbere tudi najboljše, ki se udeležijo tekmovanja na nacionalni ravni. Uspešnost je iz leta v leto večja, saj si inovacije praviloma prislužijo zlata in srebrna priznanja.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki