Trenutno se predvaja:
22. april 2021 ob 10:12 Novice

Dan Zemlje: naravovarstveniki pri nas zaskrbljeni

Danes je dan Zemlje, dan našega planeta. Naravovarstveniki v Sloveniji so zaskrbljeni, ker bodo vlagatelji, na osnovi sprememb, ki jih pripravlja ministrstvo za okolje, že julija lahko enostavneje prišli do okoljevarstvenih soglasij za posege v prostor.
Po vsem svetu, tudi pri nas, se bodo zvrstili številni dogodki, ki bodo opozarjali na nujo po varovanju in ohranjanju okolja. Foto: julian-alps.com/Jošt Gantar
Po vsem svetu, tudi pri nas, se bodo zvrstili številni dogodki, ki bodo opozarjali na nujo po varovanju in ohranjanju okolja. Foto: julian-alps.com/Jošt Gantar


Za presojo vplivov na okolje in okoljevarstvena soglasja za posege v prostor bo po novem pristojno ministrstvo za okolje in ne več ARSO. Pritožba pa bo mogoča le na sodišču. Novosti je, kot del debirokratizacije, v začetku tedna napovedal minister za okolje, Andrej Vizjak. Cilj je pospešiti zdaj dolgotrajne postopke za razvojne projekte, a, kot je zagotovil, ne na račun standardov varovanja okolja.

Vendar okoljevarstvenikov ni prepričal. Biolog in strokovnjak za zavarovana območja, Robert Turk iz Izole, poudarja, da je debirokratizacija zgolj krinka ministrstva za nadaljnje izključevanje civilne družbe in strokovne javnosti. "Zaradi tega, ker se pač kot birokratsko oviro smatra vsako mnenje, ki je drugačno ali pa ni v skladu s tem, kar si zamislijo v vladi ali na ministrstvu."

V društvu Eko Anhovo in dolina Soče opozarjajo, da so spremembe organizacijske in ne vsebinske. Prinašajo manj možnosti za ugovor. Kar je zaskrbljujoče ob dejstvu, da novela zakona o varstvu okolja nevladne organizacije izključuje iz postopkov izdaje okoljevarstvenega soglasja. Ti postopki se bodo tako res skrajšali, pojasnjuje Mateja Sattler, a dodaja: "Bojimo se, da bo tovrstna debirokratizacija naredila samo še večji prostor za politično motivirane odločitve, ki bodo ukrojene po meri investitorjev."

Foto: Radio Slovenija

Podobnega mnenja je tudi Mario Benkoč iz divaškega zavoda Dobra pot. Ministrstvo že zdaj, mimo stroke, samovoljno odloča, katera rešitev je najboljša, izpostavlja. Primer tega je vodno zajetje Suhorca-Padež: "Tu ima gospodarstvo očitno prednost. V Sloveniji imamo, po mojem mnenju, dva ministra za gospodarstvo in nobenega za okolje in prostor."

Benkoč še dodaja, da je Slovenija vroča točka biodiverzitete in da tretjino njene površine z razlogom ščiti Natura 2000. Zato je pri umeščanju v prostor potrebno izbirati sonaravne rešitve. Posegi v okolje so namreč nepovratni, skupaj z vso škodo, ki jo naredijo.

Lea Širok


Zadnji prispevki