Trenutno se predvaja:
8. junij 2019 ob 08:55 Novice

Danes je svetovni dan oceanov

Tudi Morska biološka postaja Piran je dodala prispevek k temu pomembnemu dogodku. Jutri še čezmejna čistilna akcija.
EPA
Jutri bo več kot 200 potapljačev s Hrvaške in iz Slovenije sodelovalo v ekološki akciji Čiščenje brez meja: Foto: PA

Razvejana dejavnost ustanove, ki je osredotočena na področje fizikalne, kemijske in biološke oceanografije, je prve korake raziskovanja morja pred 50 leti naredila v smeri osvetljevanja problema komunalnih odplak, ki so se stekale neposredno v morje. Z leti pa so se temu pridruževali novi izzivi: cvetenje alg, sluzenje morja, ki je dušilo morsko organizme, pojav strupenih alg, ki so ogrožale školjčišča, meduze, v zadnjem letu rebrače, ter danes aktualne klimatske spremembe. Strokovno jedro postaje oblikuje ekipa 20 raziskovalcev, doktorjev znanosti, in 5 mladih raziskovalcev, ki s svojim znanjem suvereno predstavljajo postajo tako v Sloveniji kot zunaj naših meja. Vodja, doktorica Patricija Mozetič:

"Naša skupina je inter in multidisciplinarna. Osnova naših raziskav je biodiverziteta, od genov do združb. Velik poudarek je na onesnaževanju, danes je še posebej aktualen problem mikroplastike. Ter seveda klimatske spremembe, segrevanje morja in bioinvazije."

Odgovorno ravnanje z okoljem bo v prihodnjih letih še bolj pomembno, saj so lokalne in globalne težnje po izkoriščanju morja vedno večje, tako na področju turizma, marikulture in potniškega prometa. A biti morajo strokovno in trajnostno usmerjene. Direktor Nacionalnega inštituta za biologijo, Matjaž Kuntner:

"Morska biološka postaja je mednarodno vpeta in tudi morje je kot ekosistem nedeljiv ter ranljiv. Zato je še toliko bolj pomembno, da so naše raziskave mednarodne."

Razširiti število raziskovalcev in privabiti strokovnjake iz tujine je izziv, ki so si ga zastavili na Morski biološki postaji.

Jutri bo več kot 200 potapljačev s Hrvaške in iz Slovenije sodelovalo v ekološki akciji Čiščenje brez meja, v kateri bodo očistili morsko dno Piranskega zaliva. Čiščenje bo potekalo na obeh straneh zaliva – na slovenski in hrvaški strani. Potapljači bodo odstranjevali večje kose odpadkov pred Piranom in v Savudriji poleg kampa Veli Jože ter v luki. Organizator podjetje Promocija ronjenja ob podpori družbe Electrolux poudarja, da bodo dragocen prispevek k akciji dali otroci, so zapisali:

"Pod vodstvom potapljaškega inštruktorja bodo udeleženci IV. Mednarodne otroške potapljaške eko patrole pomagali pri čiščenju morja ob obali v kampu Veli Jože ter se naučili graditi boljši odnos do morja v prihodnosti."

Akcija Čiščenje brez meja in IV. Mednarodna otroška potapljaška eko patrola se bo odvijala pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar – Kitarović in predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ter pod pokroviteljstvom hrvaških Ministrstev za okolje in energetiko , za demografijo, družino, mlade in socialno politiko, Sklada za varstvo okolja in energetsko učinkovitost ter mest Zagreb, Umag in Piran.

Vesna Potočar Godnič in Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki