Trenutno se predvaja:
23. april 2021 ob 06:51 Novice

Danes se spet odpirajo Tolminska korita

Danes se odpirajo Tolminska korita, najbolj obiskana naravna znamenitost na Tolminskem.
Sotočje Tolminke in Zadlaščice. Foto: Wikipedia
Sotočje Tolminke in Zadlaščice. Foto: Wikipedia

Letošnja novost te najnižje in najjužnejše točke Triglavskega narodnega parka, kjer se zlijeta reki Tolminka in Zadlaščica, je nov vstopični sistem, ki bo omogočal regulacijo števila obiskovalcev. Cena za odraslega je trenutno 6 evrov, julija in avgusta bo znašala 10.

Leta 2006, ko so začeli pobirati vstopnino, je Tolminska korita obiskalo 12.000 ljudi, sledila je skokovita rast, ponazarja Mateja Leban iz Turizma Dolina Soče: "Leta 2019 smo imeli več kot 80.000 obiskovalcev, lani pa zaradi epidemije nekoliko manj, a še vedno več kot 67.000 obiskovalcev." Da pa bi doživetje ostalo čim bolj pristno, želijo v prihodnosti obisk v visoki sezoni omejiti. Najvišjo zgornjo mejo obiskovalcev naenkrat bodo postavili glede na letošnje izkušnje, zato so vrtljiva vrata na treh mestih, pojasnjuje Mija Kokošin iz Turizma Dolina Soče. "Prej smo lahko le ocenili, koliko je bilo obiskovalcev, z novim sistemom pa bomo na zaslončkih natančno spremljali število ljudi in potem bomo lahko tudi ukrepali. Letos bomo obisk skušali regulirati že s tem, da bo v najvišji turistični sezoni, julija in avgusta, vstopnica po 16. uri cenejša, namesto 10 bo 8 evrov. Spodbujamo spletno prodajo, kjer je možno kupiti vstopnico za določen dan in uro."

Novogoriški arhitekturni biro Kreadom je izdelal idejno zasnovo za ureditev parkirišča na Štrklepcah. Foto: Radio Koper

Vstopnice s popustom je sicer zaradi dokazil možno kupiti samo na vstopni točki. Možen je tudi nakup letne karte z neomejenih obiskom, po novem bodo imeli prebivalci občine Tolmin ob predložitvi osebnega dokumenta prost vstop, za domačine bo na voljo tudi posebna kartica za rekreativce. "Gre za časovno omejene letne kartice, kar pomeni, da je z njimi mogoč vstop izven obratovalnega časa ter eno uro po odprtju in dve uri pred zaprtjem Tolminskih korit," še dodaja Kokošinova.

Lani so sicer z vstopnino zbrali dobrih 400.000 evrov, ki jih vlagajo v vzdrževanje, brezplačen javni prevoz do korit in Javorce, v prihodnjih letih pa se obeta še dodatna ureditev parkirišča na Štrklepcah, napoveduje Lebanova: "Pripravljen je idejni osnutek, pripravljajo se načrti za izvedbo, ki bo potekala verjetno kar nekaj časa, seveda moramo pridobiti ustrezna dovoljenja. Dokončati je treba samo parkirišče, urediti prostor za avtodome, utrditi obračališče in dobro infotočko z možnostjo nakupa vstopnic, drugega materiala in spominkov." Idejna zasnova, ki jo je izdelal novogoriški arhitekturni biro Kreadom, predvideva sodoben objekt v obliki kozolca, kjer naj bi bil tudi manjši bar s prigrizki, poleg pa tržnica z lokalno ponudbo.

Ta konec tedna se odpira tudi spominska cerkvica sv. Duha v Javorci, ki bo odprta ob koncih tedna in med prazniki od 10. do 17. ure. Prav tako bodo s pobiranjem vstopnine jutri začeli tudi na vstopni točki do slapa Kozjak v Kobaridu. Odrasli morajo za vstop odšteti 4 evre.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki