Trenutno se predvaja:
23. november 2020 ob 08:01 Novice

Danes v Kopru in Piranu o kulturni strategiji in kandidaturi za evropsko prestolnico

Kot smo poročali, bodo piranski občinski svetniki na popoldanski izredni seji ponovno potrjevali istrsko kulturno strategijo in kandidaturo štirih istrskih mest za Evropsko prestolnico kulture. Zadnji vlak lovijo tudi v koprski občini.
Foto: Radio Capodistria/ekopercapodistria (Jaka Ivančič)
Foto: Radio Capodistria/ekopercapodistria (Jaka Ivančič)

Koprski svetniki bodo namreč o njej odločali danes popoldan. Gre za sklepno dejanje več kot leto dni trajajočih priprav na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture, zato je težko razumeti, da dve občini lovita zadnje minute. V sklepu, ki ga bodo danes dobili na mize piranski svetniki znova, koprski pa prvič med drugim piše, da morajo občine prijavno knjigo za kandidaturo oddati do 24. novembra, torej do jutri.

V Kopru težav ni pričakovati, v Piranu pa je po četrtkovi neizpeljani seji konec tedna zagotovo potekalo usklajevanje. Uspešna kandidatura bi pomenila uresničitev zapisanih projektov do leta 2025. V številkah so ocenjeni na 26 milijonov evrov, v vsebini pa: ureditev Monforta, Forma vive, palače Trevisini, Libertasa, Medgeneracijskega centra, plavajočega odra in rezidenčnega centra. Koprski mestni svetniki bodo popoldan odločali tudi o tem, ali soglašati z že doseženim sporazumom med občino in lastniki zemljišč na območju Toncity.

Milan Mandarič in Aco Kabanica sta z občino sklenila dogovor, ki jima bo omogočil gradnjo poslovno-stanovanjskih objektov. To je pred leti onemogočil prav občinski svet, ker je takrat še pod vodstvom Borisa Popoviča čez noč sprejel prostorski načrt, da bo na zasebnem zemljišču nastal mestni park. S sporazumom so strinjali, da bodo lastniki umaknili vse tožbe, če bo mestni svet razveljavil načrt za mestni park.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki