Trenutno se predvaja:
8. marec 2021 ob 07:00 Novice

Danes v šolo tudi dijaki prvih, drugih in tretjih letnikov

Preverili smo, kako so pripravljeni na vrnitev dijakov v Ajdovščini in Novi Gorici.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Polovica dijakov prvih treh letnikov bo po nekaj mesecih izobraževanja na daljavo lahko znova odšla v šole, kjer se bodo pridružili dijakom višjih letnikov, ki se v šoli izobražujejo od sredine februarja. Začeli bodo tudi prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, najprej starejše od 50 let. V osnovnih šolah pa bo za učence od šestega razreda naprej in tudi za učitelje obvezna uporaba mask. Pouk v srednjih šolah bo potekal po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki v šoli tedensko izmenjevali. Za dijake zaključnih letnikov ni sprememb in se bodo še naprej v celoti izobraževali v šoli.

Tanita obiskuje 3. letnik srednje šole. Je sicer ena tistih dijakinj, ki ji je šolanje na daljavo ustrezalo. Lažje se je učila in si bolj učinkovito organizirala šolsko delo. Kaj pričakuje na današnji drugi 'prvi šolski dan'?

"Veselim se, da bom po dolgem času videla sošolce. Strah pa me je, da nas bodo zasuli s testi in pridobitvijo ocen."

V Šolskem centru Nova Gorica imajo kar 97 oddelkov, v šolo danes pride 2100 dijakov. Za ravnatelje in učitelje izmenični pouk predstavlja velik organizacijski zalogaj, zato, je povedal direktor Miran Saksida, so se nanj pripravili, kolikor se je dalo: "Za razliko od ostalih splošno izobraževalnih programov velja, da na ŠC Nova Gorica izvajamo predvsem strokovne programe, ki zahtevajo uporabo specializirane opreme, učilnice, torej, da bodo dijaki samo v enem prostoru, kot je sedaj to možno izvesti v osnovni šoli ali na splošni gimnaziji. To pri nas ne bo mogoče, ker pouk ne doseže svojega namena."

Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina ima 300 dijakov, ki obiskujejo gimnazijski program in program predšolske vzgoje. Ravnatelj Andrej Rutar pove: "To je spet neka novost. Tako za učitelje in dijake. Predstavlja izziv, kako to kombinacijo sprejeti. Učitelji bodo soočeni s kombinacijo pouka v živo in na daljavo. Prepričan sem, da smo se dobro pripravili in dogovorili stvari, ki so pomembne za dober začetek."

Učitelji so se pred začetkom pouka testirali, v prihodnjih dneh oziroma tednih naj bi se tudi cepili. Dijaki zato prihajajo v varno okolje. Da bodo varni tudi izven šolskih prostorov, pa morajo poskrbeti sami.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki