Trenutno se predvaja:
12. avgust 2019 ob 12:22 Novice

Defibrilator rešuje življenja, uporablja ga lahko prav vsak

Območno združenje Rdečega križa Koper ureja in dopolnjuje mrežo avtomatskih defibrilatorjev na koprskem in tudi ankaranskem območju. Do zdaj so jih zabeležili 71, samo lani so jih na podeželju namestili 14.
Radio Koper/Mateja Brežan|
V primeru srčnega zastoja je možnost preživetja 15 %, s pravočasnimi postopki oživljanja pa se ta zviša na 49 oz. do 74 odstotkov, pravi vodja projekta prvih posredovalcev Iris Ozimič iz koprskega Rdečega križa. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Radio Koper/Mateja Brežan|

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Radio Koper/Mateja Brežan|

AED baza Slovenije. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Na državni ravni delujeta dve mreži avtomatskih defibrilatorjev. Eno upravlja zasebnik, prva pa se je vzpostavila na pobudo študentov medicine. Na območju Mestne občine Koper je javnosti dostopnih 65 avtomatskih defibrilatorjev, na območju ankaranske 6. 45 jih je v zasebni lasti, a so na voljo za javno uporabo. Na Območnem združenju Rdečega križa Koper so prepričani, da je takih primerov še več. Vodja projekta mreže AED in prvih posredovalcev, Iris Ozimič še:

"Opazili smo, da določeni zasebniki ne obveščajo o pokvarjeni ali odstranjeni napravi, o menjavi skrbnika. In to prinaša neskladja informacij."

Dispečerji na številki 112 sicer že na pamet vedo, kje se v mreži vpisani defibrilatorji nahajajo in tako lahko klicatelja hitro usmerijo. Če aparata na seznamu ni, gre morebiti ob prvih minutah, ki povečujejo možnosti preživetja za več kot tretjino, za zamujeno priložnost. Vse imetnike AED-jev tako pozivajo, naj jim sporočijo naslednje podatke:

"Potrebujemo podatke potrebne za vpis. Torej: lokacija, čas obratovanja, kontakte skrbnikov, ki jih lahko pokličemo, da obvestimo, če je morda potrebna kakšna zamenjava elektrod. Lahko jim tudi pomagamo pri kontaktu s servisi."

Servis je potreben enkrat letno, skrbnik mora napravo preveriti vsak dan. Kako se pravilno uporablja, pa vam brezplačno pokažejo usposobljeni z Rdečega križa.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki