Trenutno se predvaja:
18. november 2019 ob 11:50 Novice

Delo z odvisniki še vedno zgolj na ravni projektov

Društvo za pomoč odvisnikom in njihovim svojcem SVIT Koper v mesecu boja proti odvisnosti tradicionalno odpre vrata svojega dnevnega centra, ki se nahaja v stavbi Zdravstvenega doma Bonifika.
Po eni strani se je poraba drog povečala, po drugi strani pa so se zmanjšala sredstva za ukrepe proti. Foto: Pixabay
Po eni strani se je poraba drog povečala, po drugi strani pa so se zmanjšala sredstva za ukrepe proti. Foto: Pixabay

Društvo deluje že skoraj 30 let, a večinoma je še vedno vezano zgolj na projekte, zato je dolgoročno načrtovanje dejavnosti skoraj nemogoče. Stigmatizacija je še močno prisotna, a v Svitu pozivajo: ''Če ne moreš pomagati, potem vsaj ne obsojaj!''

Evropska komisija je pred leti v poročilu zapisala, da je na trg drog močno vplivala gospodarska kriza. Po eni strani se je povečala poraba, po drugi so se zmanjšala sredstva za ukrepe proti. Še zdaj se povečuje uporaba konoplje in kokaina. Predsednica koprskega društva Svit, Vesna Grahovac:

"Ugotavljamo, da se povečuje število uporabnikov mlajše generacije. Spreminja se tudi način dostopnosti drog. Ne gre samo za pomoč prekupčevalcev, ampak so vse bolj dostopne tudi na internetu."

V Dnevni center, ki je kraj za pogovore, svetovanja, druženja, predavanja, delavnice, zahaja nekoliko starejša generacija uporabnikov drog. V povprečju gre za 40-letnike. Nove razsežnosti in možnosti so pred 12 leti dali novi prostori na Bonifiki. Vodja Žanin Čopi pojasni, zakaj:

"Tu imamo dva prostora, ki sta namenjena samo njim. Tu je tuš, pralni in sušilni stroj. Včasih so rabili veliko spodbude in pomoči, spremstvo. Danes so bolj samostojni, lažje povprašajo, so se boljše integrirali, takšni kot so."

Varne sobe nimajo, si jo pa močno želijo. Dejavnosti vežejo na projekte. V centru so zaposleni štirje, plačani so prek razpisov ali kako drugače, začasno. Na dneve odprtih vrat vabijo tudi tiste, ki bi jih to moralo zanimati, pa jih ne," opozarja Čopijeva:

"To se seveda pozna tudi pri reševanju stisk in težav, saj žal zaradi tega nikakor ne moremo slediti potrebam uporabnikov, ki se pojavljajo in so vedno večje. In tako smo zgolj tisti, ki gasimo požar."

Pogosto tudi na terenu: "Zasvojenost je taka, da če nekoga prime, da bi nekaj naredil in v tistem trenutku raje nekoga pokliče na pomoč, se nam zdi vredno, da takrat gremo, ker takrat lahko tudi kaj preprečimo. Če se zmenimo za naslednji dan, je konec," je še dodala Žanin Čopi.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki