Trenutno se predvaja:
14. oktober 2020 ob 14:21 Novice

Delovno sodišče: Luka bi morala nekdanje delavce IPS-ov zaposliti

Čeprav v koprskem pristanišču delavci prek izvajalcev pristaniških storitev ne delajo več, Luko Koper takšno dolgoletno sodelovanje z njimi bremeni še danes.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Delovno sodišče je namreč odločilo, da mora nekaj delavcev, ki so se odločili za tožbo, Luka zaposliti in jim izplačati razlike v plači za nazaj. Sodba še ni pravnomočna.

Nekaj čez 50 delavcev, ki so v koprskem pristanišču več let delali pri Izvajalcih pristaniških storitev (IPS), je Luko tožilo, ker so prepričani, da bi jih morala redno zaposliti. Delovno sodišče je za zdaj odločilo o petih primerih in jim dalo prav. Sodbo povzema njihov zastopnik Marko Blatnik iz pisarne delavske pravne zaščite Sonce: "Luka jih je dolžna pozvati nazaj na delo in jim priznati pravice iz delovnega razmerja. Enemu delavcu, denimo, od leta 2000."

Pričakovati je, da se bo Luka na sodbo pritožila, o njej bo nato odločalo Višje sodišče. Luka Koper sicer z IPS-i ne sodeluje več. To pa še vedno počno nekatera druga podjetja, tudi v državni lasti.

Luka je lani prešla na agencijsko delo. V prihodnjih dveh letih jo bodo ti delavci stali 24 milijonov evrov. Skupina predstavnikov nekdanjih IPS-ov pa je proti družbi vložila odškodninsko tožbo, s katero zahteva skoraj 21 milijonov evrov. Sodišče je obema stranema poslalo predlog za mediacijo, postopek je v teku.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki