Trenutno se predvaja:
14. julij 2020 ob 12:04 Novice

Denarja za omilitev vplivov pristanišča ne bo dovolj za vse prijavljene

Prebivalci koprskega mestnega jedra te dni prejemajo sklepe o tem, ali bodo dobili denar, s katerim bodo lahko omilili emisije pristaniške dejavnosti. Odločitev pričakuje 250 meščanov, ki so se prijavili na občinski razpis.
Največ občanov se zanima za zamenjavo oken, da hrup iz pristanišča ne bi bil tako moteč. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Največ občanov se zanima za zamenjavo oken, da hrup iz pristanišča ne bi bil tako moteč. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Občina je tak razpis letos objavila prvič, 400 tisoč evrov je v občinski proračun prišel od Luke Koper. Glavni namen je, da bi občani s tem denarjem zmanjšali vplive, ki jih je čutiti - najpogosteje slišati iz pristanišča. Največ občanov se zanima za zamenjavo stavbnega pohištva, torej oken, nakup klimatske naprave, obnovo fasadnega ometa in izolacijo strehe, samo nekaj bi jih rado z občinskim denarjem celovito obnovo stanovanja. Kor pravi Marina Jelen s koprske občine, so bili z odzivom zadovoljni, saj so prejeli več kot 250 vlog.

"Polovica vlog je bila iz prvega vplivnega območja, torej neposredno v bližini pristanišča, polovica pa iz drugega vplivnega območja. Prejete vloge je pregledala strokovna komisija, ki je prijave na podlagi meril tudi ovrednotila. Nekaj je bilo nepopolnih, ker prijavitelji niso predložili kulturnovarstvenega soglasja"

Občani v teh dneh prejemajo sklepe. Ko bodo pravnomočni, bo občina objavila prednostno listo. Že zdaj je jasno, da denarja ne bo dovolj za vse. Podoben razpis bo občina objavila tudi prihodnje leto, saj dogovor z Luko predvideva, da ji ta letno nameni 200 tisoč evrov. Občani lahko pridobijo največ 50 odstotkov stroškov naložbe, socialno šibki pa tudi 100 odstotkov.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki