Trenutno se predvaja:
6. marec 2021 ob 21:36 Novice

Deset let mednarodnega povezovanja na področju turizma

Desetletje turističnega povezovanja Slovenije, Furlanije-Julijske krajine in avstrijske Koroške.
Del pohodniške poti Alpe Adria Trail poteka tudi ob reki Soči. Foto: Radio Koper
Del pohodniške poti Alpe Adria Trail poteka tudi ob reki Soči. Foto: Radio Koper

Mineva 10 let povezovanja turističnih organizacij treh dežel - Slovenije, Furlanije-Julijske krajine in avstrijske Koroške. Po njihovih napovedih bo letošnja turistična sezona predvidoma podobna ali malenkost boljša od lanske, odvisna pa bo predvsem od epidemiološke slike, so ugotavljali na spletni novinarski konferenci ob omenjeni obletnici.

Vse tri dežele povezujejo številne skupne zgodbe - najbolj znana je 750 kilometrov dolga pohodniška pot Alpe Adria Trail, ki bo prihodnje leto praznovala 10. obletnico, tu so še Alpe Adria Golf z 20 igrišči, Pot miru in malo manj poznana kolesarska pot Alpe Adria. Direktor Turistične organizacije Furlanije-Julijske krajine Lucio Gomiero je prepričan, da je "to je velika zgodba o uspehu. Več kot 400 kilometrov pot, ki poteka delno po nekdanji železniški progi od Salzburga do Gradeža, je pred šestimi leti dobila nagrado za najboljšo evropsko pot."

"Po epidemiji bodo prav dejavnosti v naravi najbolj iskane. Celotno panogo čaka dolgotrajno okrevanje, številk iz leta 2019 slovenski turizem zagotovo ne bo dosegel pred letom 2023,"ocenjuje direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak. Napovedi so negotove tudi na avstrijskem Koroškem, dodaja direktor tamkajšnje turistične organizacije Christian Kresse: "Upamo, da bomo lahko začeli prej kot lani, da bodo meje odprle aprila ali vsaj maja, a to bo odvisno od števila okužb v vseh državah in tudi od precepljenosti."

Pri tem so opomnili na pomembnost jasnih in enotnih pogojev za prehajanje meja znotraj EU. Prav tako so podprli pobudo Evropske komisije o oblikovanju evropskega digitalnega potrdila o cepljenju proti covidu-19.

Mariša Bizjak

Foto: Mariša Bizjak Foto: Radio Koper

Zadnji prispevki