Trenutno se predvaja:
12. julij 2018 ob 18:12Novice

Deževno poletje ugodno za koruzo in oljke, slabo za grozdje in sadje

Širijo se glivične bolezni rastlin, kot sta oidij in peronospora, zato strokovnjaki opozarjajo na nujnost rednega škropljenja.
Posledice peronospore. Foto: Wikipedia

Letošnje precej deževno poletje je zelo ugodno za razvoj in širjenje glivičnih bolezni rastlin. Kot pojasnjujejo na novogoriškem kmetijsko gozdarskem zavodu, so razmere predvsem ugodne za pojav peronospore in oidija na vinski trti ter škrlupa v nasadih jablan. Po drugi strani padavine dobro denejo koruzi, saj se obeta dobra letina. Tudi v oljčnikih je dež poskrbel za primeren razvoj oljk. V vinogradih pa škodo povzroča tudi bolezen lesa vinske trte, poimenovana kap vinske trte, za katero še ni učinkovite rešitve.

Na vinskih trtah veliko težav povzroča peronospora, saj so na območju celotne Primorske pogoji za njen pojav zelo ugodni, pravi vodja oddelka za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Ivan Žežlina: "Tako da je treba redno škropiti, razmike skrajšati na največ en teden, ali še pogosteje. Če opazimo okužbe na grozdih, je treba v treh do štirih dneh poškropiti zaporedoma, da prekinemo razvojni ciklus gliv. Priporočamo uporabo navadnih kontaktnih pripravkov, tudi bakrenih."

V vinogradih škodo povzroča tudi kap vinske trte. Slednja se v zadnjih desetih letih intenzivno pojavlja, prizadene pa predvsem bujne sorte, kot so refošk, sauvignon, cabernet sauvignon ali sauvignonasse. Gre za obolenje lesa vinske trte, ki ga povzroča kup različnih gliv, zato učinkovite rešitve, kljub naporu številnih strokovnjakov, še ni. Proti njej se morajo vinogradniki boriti s preventivnimi ukrepi. "Predvsem se poslužujemo higienskih prijemov; recimo rezanje, to posebej poudarjam, rezanje vinske trte pozimi, v suhem vremenu. Tekom vegetacije označiti obolele trse in jih potem rezati ločeno od zdravih; razkuževanje orodja, izogibati se velikim ranam. Treba je vedeti, da do okužb pride predvsem jeseni oziroma v zimskem času."

Kako je v oljčnikih, pa pojasnjuje Matjaž Jančar, specialist za varstvo rastlin na novogoriškem kmetijsko gozdarskem zavodu: "Glede oljčne muhe se je stanje umirilo. Prvi rod je bil, ampak nič pretirano hudega ni bilo. Zadnja vzorčenja so pokazala, da je situacija zelo dobra." Jančar dodaja, da so oljke dobro razvite. Koščice plodov so se utrdile, kar pomeni, da je bilo vode doslej dovolj. To pa je zelo pomembno tudi za končni pridelek.

Prispevek Karin Zorn:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki