Trenutno se predvaja:
7. november 2019 ob 12:50 Novice

Dežurna služba v Hrpeljah pod vprašajem

V okviru sežanskega zdravstvenega doma delujeta dve dežurni službi, v Sežani in Hrpeljah. Slednja je v težavah, saj občini Hrpelje- Kozina in Divača, ki prispevata polovico denarja za njeno delovanje, že dalj časa ne zmoreta poravnati svojih obveznosti.
Foto: Google Street View
Foto: Google Street View

Njun dolg je že presegel 400 tisoč evrov. Finančno stanje je treba urediti do konca leta, sicer službi grozi delno zaprtje, kar bi prizadelo širše območje, ne samo omenjeni občini. Pomoč pričakujejo od države.

Direktorica sežanskega zdravstvenega doma Ljubislava Škibin opozarja, da dežurni center v Hrpeljah po pomenu presega meje obeh občin in je nepogrešljiv za celotno območje: »Morebitna ukinitev ni samo problem občin Hrpelje- Kozina in Divača, ampak je problem vseh, vsekakor pa vseh štirih občin. Ker če bo samo en dežurni v Sežani, se ve, kaj to pomeni: ko bo šel na Komensko, ne bo mogel biti še na Kozjanah.«

Dežurna služba v Hrpeljah pokrije tretjino urgentnih primerov sežanskega doma. Če občini ne bosta zmogli zagotavljati svojega deleža, službi v skladu s finančnim izpadom grozi delno zaprtje: »To pomeni, da 24 urnega zdravstvenega varstva ne bi bilo več vsak dan, pol tedna ali čez vikend, odvisno od odločitve, ne bi bilo več dežurne službe.«
Štiri občine (Sežana, Komen, Divača in Hrpelje- Kozina) so stopile skupaj in se za pomoč obrnile na ministrstvo za zdravje: »Primarno, kar se tiče nujne medicinske pomoči, je najosnovnejše, kar bi morala zagotavljati država. To ni nekaj, kar bi lahko poiskali drugje.« Na ministrstvu še preučujejo različne možnosti, v zdravstvenem domu pa opozarjajo, da rezerv nimajo več.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki