Trenutno se predvaja:
15. oktober 2019 ob 17:00 Novice

Dijaki slovenskih šol na Tržaškem zakorakali v novo šolsko leto

Skupno je v prvih letnikih štirih šol vpisanih okrog 100 dijakov. Nekatere programe bodo v prihodnje prenovili, na dveh šolah imajo tudi novi ravnateljici.
BoBo
Foto: BoBo

Na Tehniškem zavodu Žiga Zois je v letošnjem šolskem letu devet novih dijakov. Ravnateljica Maja Lapornik pravi, da bodo novosti, ki jih načrtujejo v programih, predstavili novembra:

"Šola Zois je trenutno nekoliko manjša šola, ima, če poenostavimo, dve smeri, za geometre in ekonomiste. Na šoli je 63 dijakov. Zadali smo si cilj, da v letošnjem šolskem letu prenovimo programe, obogatimo ponudbo in se nadejamo, da se bo na to šolo lahko vpisalo več dijakov."

Na Humanistično in družboslovno - ekonomskem liceju A.M. Slomšek beležijo podoben vpis kot v minulih letih. Ravnateljica Eva Sancin:

"V prvem razredu humanističnega liceja imamo sedem vpisov, v prvi razred družbeno-ekonomske smeri pa 14."

Na Izobraževalnem zavodu Jožef Stefan je bilo največ zanimanja za elektronsko smer. Zadovoljni so tudi z vpisom na kemijsko-biološkem oddelku in na mehanski smeri, pove ravnatelj Primož Strani. Zaradi premajhnega števila vpisanih pa ni prvega letnika smeri grafika in dizajn. Na šoli se sicer že več let srečujejo tudi s pomanjkanjem profesorjev:

"Ker potrebujemo zelo specifične profile za posamezne tehniške predmete. V letošnjem letu smo tudi sami opazili, da je bilo težko dobiti kandidate tudi za nekatere splošne predmete, smo pa kljub temu uspeli letos zapolniti vsa mesta."

Na Znanstvenem liceju France Prešeren se soočajo s pomanjkanjem suplentov slovenščine in latinščine, pravi ravnateljica Loredana Guštin. Na liceju je sicer letos 59 novih dijakov:

"Na jezikovni smeri imamo 18/19 dijakov, nekaj težav imamo s klasičnim licejem. Lani jih je bilo nekoliko več. Na tej smeri smo vpeti v pripravo dveh diplom, imamo tudi matematiko in angleščino ter okrepljen pouk angleškega jezika. Upamo, da se bo ta trend spremenil v prihodnje tudi na tej smeri."

Na šolah tudi v tem letu pripravljajo več različnih projektov, izmenjav in sodelovanj s šolami v Sloveniji.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki