Trenutno se predvaja:
7. julij 2020 ob 15:43 Novice

Dodatni vodni vir je strateškega pomena!

Na ministrstvu za okolje in prostor menijo, da je akumulacija Padež najprimernejša rešitev za trajno oskrbo slovenske Istre s pitno vodo. Vse tiste, ki dvomijo o pravilnosti take odločitve, nameravajo prepričati s strokovnimi argumenti.
Andrej Vizjak s koordinacijo županov Istre in predstavnikov lokalnega gospodarstva razpravljal o dodatnem vodnem viru za slovensko Istro. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar
Andrej Vizjak s koordinacijo županov Istre in predstavnikov lokalnega gospodarstva razpravljal o dodatnem vodnem viru za slovensko Istro. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Državni prostorski načrt želijo pripraviti še v tem mandatu. Iskanje dodatnega vira pitne vode za slovensko Istro se vleče že več desetletij. Skrajni čas je, da se stvari premaknejo z mrtve točke, meni direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj: "Srčno upamo in verjamemo, da bo odločitev ministrstva in ministra padla na plodna tla ter se bo zadeva v kratkem tudi fizično premaknila."

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak pravi, da bi z izdelavo tako strokovnih podlag kot tudi dokumentacije državnega prostorskega načrta lahko začeli že jeseni: "Seveda v okviru te dokumentacije bo potrebno tudi novelirati študijo variant, preučiti vse druge variante, jih oceniti z najrazličnejših zornih kotov, kakor tudi novelirati vse podatke za varianto Padež."

Projekt je na prednostni listi. Na ministrstvu si bodo prizadevali, da bo priprava državnega prostorskega načrta koordinirana, zato bi po njihovi oceni lahko bila končana v dveh letih. To si želijo tudi istrske občine, zagotavlja koprski župan Aleš Bržan: "Ta odločitev, ki stremi k temu, da bo čez leto in pol, dve leti pripravljena vsa dokumentacija, je jasno prava pot, ki jo tudi razumemo in v razumnem roku pričakujemo, da voda bo. V vsem tem času pa je problem, ki ostaja že desetletja, ta, da zadostne količine vode nimamo, ampak temu se ne moremo izogniti."

Dodatni vodni vir je za slovensko Istro in tudi za državo strateškega pomena. Gre za večnamenski projekt, ki bo vplival na razvoj drugih dejavnosti in brkinsko-kraških občin, so prepričani na ministrstvu.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki