Trenutno se predvaja:
21. november 2017 ob 17:53 Novice

Dogovor za razvoj Goriške predvideva 37 milijonov za tri projekte

Danes podpisani dogovor med ministrstvom za gospodarstvo in svetom razvojne regije predvideva 31 milijonov evrov za koridor med Zgornjim Posočjem in Idrijsko-Cerkljanskim območjem.
Radio Koper/Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo|Novogoriški župan Matej Arčon in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek po podpisu Dogovora za razvoj Goriške regije.
Novogoriški župan Matej Arčon in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek po podpisu Dogovora za razvoj Goriške regije. Foto: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predsednik razvojnega sveta severnoprimorske regije Matej Arčon sta danes v Ljubljani podpisala dogovor za razvoj goriške regije. Vreden je 36,5 milijona evrov in vsebuje tri projekte. Najbolj ključen je vzpostavitev koridorja in modernizacija povezave četrte razvojne osi med Posočjem in Idrijsko-Cerkljanskim območjem.

Šibka prometna povezava in nedostopnost Zgornjega Posočja ter Idrijsko-Cerkljanskega območja je vedno večja razvojna cokla Goriške razvojne regije. Dogovor predvideva za ta projekt 31 milijonov evrov, največji del sredstev bo prispevala država. Cestno povezavo med Posočjem, Idrijo in Cerknim, ki jo bodo posodobili in rekonstruirali pa bo pomembna tudi za turistični razvoj območja, z deli pa naj bi končali leta 2020.

Veliko se pričakuje tudi od bodočega humanitarnega oziroma skupnostnega centra, ki bo namenjen vsem institucijam na področju sociale v novogoriški občini. Za ureditev prostorov nekdanjega samskega doma Primorja v Novi Gorici, dogovor predvideva 1,6 milijona evrov. Kot je znano, v stavbi trenutno že delujeta pro bono ambulanta in zavetišče za brezdomce.

V okviru podpisanega dogovora bodo mladi na Severnem Primorskem lažje prišli do štipendije, saj je za regijsko štipendijsko shemo namenjenih skoraj štiri milijone evrov.

Prispevek Nataše Uršič:


Zadnji prispevki