Trenutno se predvaja:
15. julij 2019 ob 16:53 Novice

Dolg duši piransko komunalno podjetje Okolje

Piransko Okolje je zaradi prezadolženosti v likvidnostnem krču. Na predlog direktorja Gašparja Gašparja Mišiča so občinski svetniki na zadnji seji, kljub nekaterim pomislekom, potrdili novo zadolžitev v višini treh milijonov evrov
BoBo
Z denarjem, ki ga bodo po zagotovilih Mišiča dobili pod ugodnimi pogoji, bodo zdajšnje obveznosti reprogramirali v dolgoročne kredite. Foto: BoBo

Piransko Okolje ima letno okrog 10 milijonov evrov prihodkov. Zadolženo je v višini 8 in pol milijona evrov. Od tega je dobrih šest milijonov dolgov kratkoročnih. Direktor Gašpar Gašpar Mišič:

"Okolje Piran je v resni finančni krizi in zato smo tudi zdaj v finančni sanaciji družbe."

Med prvimi ukrepi je reprogramiranje kratkoročnih posojil v dolgoročna. To bodo naredili z novim posojilom v višini 3 milijonov evrov, s tem, da bodo 600 tisoč evrov vložili v nakup novih vozil. Posodobili bodo delovanje čistilnih naprav in kanalizacijskih sistemov.

"Imamo težave z vdorom morske vode, kar se ponavlja od samega začetka delovanja čistilne naprave, in tudi to se mora enkrat nehati."

Celovit sanacijski program bo pripravljen v prihodnjih mesecih. Med drugim Mišič napoveduje nadaljnja odpuščanja zaposlenih na poslovno nepotrebnih delovnih mestih. Število teh naj bi nesorazmerno zrastlo v zadnjih letih.

"Podjetje v tako slabem finančnem stanju se mora obnašat bolj racionalno."

Za enkrat so odpustili tri zaposlene, med njimi tudi nekdanjega direktorja Alena Radojkoviča. Sicer pa je Okolje v finančnih težavah že celo desetletje. To je, odkar je piranska občina nanj začela prenašati velike naložbe. Najprej se je močno zadolžilo za gradnjo garažne hiše Azre. zadnja takšna naložba, ki prav tako bremeni Okolje, je ustavljena gradnja neprofitnih stanovanja na Košti. Poslovanje zadnjih štirih let bo zdaj na zahtevo nadzornega sveta družbe preveril zunanji revizor.


Zadnji prispevki