Trenutno se predvaja:
14. december 2019 ob 12:00 Novice

Doroteja Dobrinja: Smo zelo povezani!

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koper je sinoči na Bernardinu slavnostno obležilo 60 let delovanja.
Doroteja Dobrinja, predsednica strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koper. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Doroteja Dobrinja, predsednica strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koper. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koper ima približno 1000 članov, med njimi so delovno aktivni, študenti in upokojeni. So zelo povezani, pravi predsednica Doroteja Dobrinja. Za to skrbijo s programi druženja, glavna pa so izobraževanja:

"Kajti predvsem znanje je za medicinske sestre, babice in zdravstvene tehnike poglavitnega pomena."

V 60 letih se je v društvu nabralo veliko prelomnic. Najbolj aktualna je:

"V našem mesecu, v maju, ko medicinske sestre praznujemo tudi svoj dan, je bil sprejet dokument Kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege. na podlagi tega dokumenta bodo lahko sprejeti kadrovski normativi."

Medtem negovalni kader odhaja iz bolnišnic in klinik. Želi si na primarno raven, najpogosteje v zdravstvene domove. Tiste, ki ostajajo, in ni jih dovolj, so preobremenjene. Pogosto jim pomagajo starejše kolegice, ki bi lahko koristile zakonske olajšave, ali pa celo upokojene:

"Nikoli ne moreš tega kar vsak dan v delovnem okolju in tega kar te čaka doma. Doma imamo zelo potrpežljive domače. Predvsem naša država bo tukaj morala nekaj narediti, ker same smo nemočne."

In kaj želeti medicinskim sestram, babicam in zdravstvenim tehnikom v prihajajočem letu?

"Želim jim veliko potrpljenja."

Kajti prišel bo čas, ko bomo vsi ta poklic spet cenili, je prepričana Dobrinja.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki