Trenutno se predvaja:
25. november 2020 ob 11:04 Novice

Društvo PO-MOČ in Fundacija Bit planota iščeta in usposabljata prostovoljce

Težke razmere zaradi pandemije covid-19 narekujejo vse več potreb po prostovoljnem delu. Novogoriško društvo PO-MOČ in nevladna organizacija Fundacija Bit planota sta strnili moči pri iskanju prostovoljcev za pomoč starejšim občanom in učencem.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Potrebe po prostovoljnem delu so zaradi epidemije covid-19 tudi na Severnem Primorskem vse večje. Za katera področja potrebujejo največ pomoči, nam je povedal predsednik Marko Vudrag, društva PO-MOČ, ki ima status izvajalca osebne asistence: "Rabimo prostovoljce na vseh področjih in to je potrebno sistematično urediti. Prostovoljcev je še in še, ampak to področje moramo urediti. PPredvsem gre za potrebe starejših, nezmožnih, nemočnih in tudi otrok. Kajti tako starši kot učitelji so izčrpani."

Prostovoljcev je veliko, vendar jih je treba povezati in tudi ustrezno usposobiti za posamezna dela. Vlogo koordinatorja na Severnem Primorskem prevzema Fundacija Bit planota. Izvršni vodja Darijan Krpan je razložil: "To pomeni, da je v regiji precej prostovoljskih organizacij, ki imajo različne prostovoljce, ki opravljajo dela na različnih področjih. Na področju sociale in pomoči mladini združimo sile. Usposabljamo prostovoljce, da so kos tem zahtevnim nalogam in na ta način združujemo potenciale ter izmenjujemo izkušnje."

Bazen prostovoljcev je v nevladnih organizacijah in sogovornika poudarjata, da je skrajni čas, da se njihov položaj izenači z institucijami sistema, ki lahko za državljane poskrbijo do neke mere, ostalo pa lahko naredi nevladni sektor.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki