Trenutno se predvaja:
13. januar 2020 ob 14:07 Novice

Država bo ustanovila podjetje za pilotažo

Ministrstvo za infrastrukturo s Slovenskih državnih holdingom že več mesecev pripravlja novo ureditev pomorske pilotaže. Že več kot dve desetletji za to skrbi zasebno podjetje Piloti.
Foto: Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti
Foto: Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti

Interesi so veliki. Družba Piloti, s katero ne Luka Koper ne država nimata nikakršnega razmerja, letno ustvari milijon evrov in pol dobička. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je ob lanski napovedi stavke pilotov, izrazila začudenje, da država pomorske pilotaže v desetletju ni uredila v skladu z zakonom. Podjetje Piloti je pred meseci na vlado poslalo vlogo za koncesijo. Direktor Valter Kobeja:

"Ministrstvo nam je odgovorilo, da pri nas ni podzakonskega akta, ki bi urejal izvajanje pomorske pilotaže kot gospodarske javne službe, zato da naše vloge ne bodo mogli obravnavati."

Ministrstvo že nekaj časa pripravlja spremembo, vladna gradiva so označena s stopnjo zaupnosti. Zakaj? "Aktivnosti v zvezi z novo ureditvijo izvajanja pomorske pilotaže še potekajo, nekatera vladna gradiva so zaradi različnih postopkovnih določil označena s stopnjo zaupnosti, zato vam podrobnih pojasnil ne moremo posredovati, javnost pa bo ustrezno obveščena takoj, ko bodo sprejete ustrezne odločitve", odgovarjajo z Ministrstva za infrastrukturo.

Neuradno smo izvedeli, da bo država ustanovila podjetje, ki bo zaposlilo pilote, ki zdaj delajo pri zasebniku. Ker vlada še ni potrdila letnega načrta upravljanja kapitalskih naložb, zapleta se zaradi drugih - turističnih zgodb, podjetje še ni ustanovljeno. Če je bil Kobeja do sedaj izključen iz pogovorov, sta pri njih sodelovala pooblaščenec zaposlenih Aleksander Lisjak in Mladen Jovičić iz Sindikat žerjavistov. Da bo z ministrstvom stopil v stik, napoveduje tudi Bruno Krznarič. Kot pravi, ga s prijateljem Mirsadom Kadićem dejavnost zanima, ustanovitev državnega podjetja se mu zdi absurdna. Prepričan je, da konkurenčna klavzula, ki so jo piloti podpisali ob zaposlitvi, ne bo problem.

Foto: Piloti

Pristaniški pilot Andrej Gorup je danes od ministra za okolje Simona Zajca prejel zahvalo, da je aprila lani z vstopom na tanker, ki je proti pristanišču plul s preveliko hitrostjo, preprečil okoljsko nesrečo. Gorup pravi, da je prvega parila opravil le svoje delo:

"Uspel sem se povzpeti na ladjo in jo obrniti. Ladja namreč nima zavor, tudi če ustaviš stroje, kar gre."

Primer je raziskal preiskovalec ladijskih nesreč, ki je v poročilo zapisal: Samo trezni reakciji pilota se gre zahvaliti, da tanker ni nasedel na čelu prvega pomola ter da ni prišlo do velike okoljske katastrofe.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki