Trenutno se predvaja:
26. november 2020 ob 13:32 Novice

Dunja Savnik Winkler: Bolnišnica dobi vsak dan kakšen nov kos opreme

Gospodarstvo, lokalne skupnosti in posamezniki so se odzvali prošnji šempetrske bolnišnice za pomoč pri nabavi opreme, ki jo dodatno potrebujejo zaradi vzpostavitve covidnega oddelka.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Odziv je bil velik in donirana sredstva so že pripomogla k reševanju večjih potreb in h kar najbolj ustrezni oskrbi bolnikov.

Do tega trenutka je šempetrska bolnišnica prejela več kot 170 tisoč evrov donacij, je povedala strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler: "Nekateri so donirali finančna sredstva, drugi so po našem navodilu sami kupili medicinsko opremo in nam jo pripeljali v bolnišnico. Bolnišnica vsak dan dobi kakšen nov kos opreme."

Gre za opremo, ki jo potrebujejo za zdravljenje covidnih pacientov. Strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler je povedala: "To je manjša oprema, ki je nujno potrebna ob vsakem kritično bolnem covidnem pacientu. Večina opreme gre za intenzivno zdravljenje. To so razne črpalke za aplikacijo zdravil, monitorji za nadzor življenjskih funkcij, merilci koncentracije kisika v krvi."

Med donatorji so lokalne skupnosti, posamezniki in podjetja. Med njimi so tudi Soške elektrarne, ki že 25 let v prednovoletnem času donirajo bolnišnici. Tokrat so po dogovoru kupili turbinski ventilator in izolator za obravnavo in prevoz bolnikov. Direktor Radovan Jereb: "Spričo zaostrenih zdravstvenih razmer smo se letos v Soških elektrarnah odločili, da s tradicionalno novoletno donacijo pohitimo. Smo jo že izvedli in to v višini dvakratne običajne vrednosti donacije. Oprema, ki smo jo donirali, je visoke kvalitete."

Medicinsko opremo večjih razsežnosti v tem času bolnišnica redno pridobiva iz državnega proračuna. Sicer pa je Savnik Winklerjeva povedala, da podjetja donirajo razmeroma visoke zneske, ob tem pa poudarila, da vsak evro šteje in so ga enako veseli.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki