Trenutno se predvaja:
21. november 2019 ob 12:25 Novice

Dvajset let Posoškega razvojnega centra

Posoški razvojni center že 20 let skrbi za pospeševanje razvoja v Dolini Soče. Po posoškem potresu leta 1999 so ga ustanovile občine Bovec, Kobarid in Tolmin. Z velikim številom projektov prinaša v Posočje nove razvojne ideje, znanje in priložnosti.
Po posoškem potresu leta 1999 so Posoški razvojni center ustanovile občine Bovec, Kobarid in Tolmin. Foto: PRC
Po posoškem potresu leta 1999 so Posoški razvojni center ustanovile občine Bovec, Kobarid in Tolmin. Foto: PRC

Prvi projekt Posoškega razvojnega centra in tudi razlog za njegov nastanek je bila priprava in vodenje popotresnega razvojnega programa za Zgornje Posočje. Danes zaposluje 27 ljudi. Direktorica Almira Pirih kot trenutno najpomembnejši projekt izpostavi pripravo regionalnega razvojnega programa 2021-2027: "Istočasno pa se vsi skupaj ukvarjamo tudi z izvedbenim dokumentom še za sedanje, tekoče obdobje, ki pa regiji daje možnost koriščenja dobrih 32 milijonov evrov za izvedbo investicij."

V prvem programskem obdobju do leta 2013 je regija prejela dobrih 210 milijonov evrov. V vseh letih so izpeljali več kot 100 projektov, tudi mednarodnih. Pirih izpostavi dva čezmejna projekta Italija-Slovenija. "To je projekt Walk of Peace, Poti miru, v katerem nas je deset partnerjev, pet iz italijanske in pet iz slovenske strani. In pa še tako imenovani projekt CrossMoby, ki pa predvsem zasleduje trajnostno mobilnost." Na dobro sodelovanje z občinami kažejo številni projekti, veliko so jih uresničili tudi v Bovcu. Župan Valter Mlekuž je jasen: "Mislim, da je Občina Bovec ena vodilnih občin v Sloveniji po izkoriščenih evropskih sredstvih."
Kobariški župan Marko Matajurc je poudaril pomembnost Posoškega razvojnega centra pri delitvi Slovenije na kohezijske regije: "Bomo morali še bolj stopiti skupaj, sodelovati in na nek način naštudirati neke formule, katere bodo tudi za nas ugodne."

V Posoškem razvojnem centru zdaj z razpisom iščejo novega direktorja. Čas za prijavo je do začetka decembra.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki