Trenutno se predvaja:
19. april 2019 ob 14:07 Novice

Ekološki projekt Zeleni nahrbtnik že 15 let nagovarja vrtčevske otroke na Koprskem

Društvo prijateljev mladine Koper je za vrtčevske otroke koprske in ankaranske občine pripravilo zaključno prireditev projekta Zeleni nahrbtnik. Ta jih povezuje, saj se vrtci ob predaji nahrbtnika z ekološkimi nalogami tudi obiskujejo.
Radio Koper/Vesna Potočar Godnič|
Zeleni nahrbtnik že 15 let nagovarja vrtčevske otroke, z njim spoznavajo pomen čistega okolja in skrb zanj. Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič

Pot zelenega nahrbtnika z maskoto zmajčkom Juretom se je začela lani v Škocjanskem zatoku. Društvo prijateljev mladine ga je predalo vrtcu Koper oziroma enoti v Pobegih. Nahrbtnik se je v vsaki skupini zadržal en teden. Mentorica Amelia Pohlen in Taj:

"V naši skupini smo imeli temo o pticah. Smo jih opazovali, poslušali in počeli različne dejavnosti./ Igrico smo igrali o zmajčku Jurčku."

Teme so ekološko naravnane, je povedala predsednica Društva prijateljev mladine Koper Dušica Kokol: "Teme so zelo različne, od skrbimo za ptice in naravo, uporabni in neuporabni odpadki, o vodi, čudežni tekočini, kam se izteka …"

Lastnosti vode so raziskovali otroci koprskega vrtca, enote Kekec. Mentorica Darinka Sever, Angelina in Maja:

"Raziskovali smo, kaj vse počnemo z vodo, lastnosti vode, stare vodne vire v mestnem jedru. / Smo barvali vodo. smo jo okušali. / Smo šli na plažo pogledat vodo. ugotovili smo, da je ta voda slana."

Zeleni nahrbtnik in zmajček Jure sta obiskala vse enote vrtcev v Kopru in Ankaranu, svojo pot sta zaključila v koprskem vrtcu na Škofijah. Mentorica Tatjana Klobas in Ela, Staš ter Žan:

"Zmajček nam je dal nalogo, da naredimo čutno pot na našem igrišču. / Iz kamnov in storžev. / Smo poskusili, če je špičasta ali ne. Smo hodili. / In čim bo bolj toplo da bomo tudi brez nogavic šli."

Vse teme in z njimi povezane dejavnosti otrok in njihovih mentorjev v iztekajočem se šolskem letu bodo zbrane tudi v posebni publikaciji Zeleni nahrbtnik.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki