Trenutno se predvaja:
28. september 2017 ob 15:29Novice

Elerji tudi v dokumentih ne bodo več Jelarji

Naselju na Miljskih hribih bodo vrnili ime, ki ga uporabljajo domačini. Nove dokumente prebivalcem bo plačala Mestna občina Koper.
Tako na tabli ob vstopu v vas kot na naslovih hiš piše Elerji. Ime Jelarji se je v dokumentih pojavilo po letu 1955. Foto: Radio Koper
Tako na tabli ob vstopu v vas kot na naslovih hiš piše Elerji. Ime Jelarji se je v dokumentih pojavilo po letu 1955. Foto: Radio Koper

Naselje Jelarji v koprski občini se bo preimenovalo v Elerje. Sprememba imena je v teku, do 3. oktobra na občini poteka enomesečno posvetovanje, do sedaj pripomb niso prejeli. Stroške novih označevalnih tabel in novih osebnih izkaznic bo poravnala občina.

Vaški odbor je Krajevni skupnosti že pred tremi leti podal predlog, da bi ime naselja preimenovali. Z imenom Jelarji se ni strinjalo več kot sto podpisnikov pobude, zato so zdaj, ko je postopek v teku, zadovoljni, pravi predstavnica vasi Samanta Mikulandi Perič: "Mi smo zelo veseli, da se bo spremenilo ime, kajti že pred tremi leti smo dali pobudo in tudi v arhivu smo našli dokumentacijo, da so bili včasih Elerji, tudi pod Italijo so bili Monti Elleri."

Do tretjega oktobra poteka na občini enomesečno posvetovanje, pripomb do sedaj ni bilo. S spremembo so se že strinjali v Geodetski upravi, kjer so potrdili, da v Sloveniji ne obstaja naselje z imenom Elerji, pozitivno mnenje je dala tudi posebna vladna Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen.

Veliko tabel ne bo potrebno zamenjati, saj je ime Elerji na njih že zapisano, kljub temu, da se kraj uradno imenu drugače. Krajani pa bodo morali zamenjati osebne izkaznice, stroške bo prevzela občina. "Tako so obljubili – da bodo oni poravnali vse dokumente in kar spada zraven, tistim, ki bodo šli v določenem času to opraviti ."

Izdelavo novih tablic s hišnimi številkami bo naročila in plačala občina. Odlok o preimenovanju bo sprejel občinski svet.

Prispevek Tjaše Škamperle:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki