Trenutno se predvaja:
30. oktober 2020 ob 13:25 Novice

Epidemija povzroča vse več stisk tudi na Goriškem in Ajdovskem

V izpostavah Karitasa in Rdečega križa na Goriškem in v zgornji Vipavski dolini se srečujejo z vse večjimi stiskami ljudi zaradi zdajšnjih epidemioloških razmer.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Večje je povpraševanje po paketih s hrano in po plačilu položnic, naraščajo pa tudi duševne stiske in negotovost. V omenjenih dobrodelnih organizacijah delujejo ob upoštevanju zdravstvenih ukrepov nemoteno in bolj ali manj z vsemi svojimi programi pomoči.

Na Goriško karitas je v zadnjih treh mesecih prišlo na novo po pomoč 24 družin in posameznikov, kar je trikrat več kot v običajnih razmerah. Njena voditeljica Renata Vončina: "Opažamo tudi, da je vedno več tistih, ki pridejo k nam, pod vplivom alkohola. Tudo to je klic na pomoč."

Večji so tudi pritiski za pomoč pri plačilu zapadlih položnic, dodaja še Vončina. Na Rdečem križu v Novi Gorici pa po besedah Neli Skočaj opažajo nekoliko več povpraševanja po prehranskih proizvodih: "Prosilci niso samo starejši, so tudi iz srednje generacije, so tudi zaposleni, iz različnih struktur družbe."

"Približno deset odstotkov prejemnikov pomoči je več prav zaradi zdajšnjih razmer," ugotavlja Tatjana Rupnik iz Karitasa v zgornji Vipavski dolini. Veliko je tudi duševnih stisk in negotovosti zaradi težav v gospodarstvu. Ob razdeljevanju hrane in učni pomoči na daljavo izvajajo v ajdovskem Rdečem križu vse programe nemoteno, dodaja Irena Žgavc: "V našem dnevnem centru vsak dan šivamo tudi zaščitne maske, ki jih bomo delili glede na znane potrebe."

Teh pa utegne biti v prihodnje zaradi epidemiološko zaostrenih razmer vse več, menijo še v omenjenih dobrodelnih organizacijah na Goriškem in Ajdovskem.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki