Trenutno se predvaja:
31. marec 2020 ob 09:02 Novice

Epidemija spremenila tudi proces žalovanja

Epidemija koronavirusa je ustavila vsakdan, tudi ko gre za zadnje slovo od pokojnih. Na pogrebni slovesnosti lahko namreč sodelujejo zgolj izvajalci pogrebne dejavnosti ter ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva.
Koronavirus je dodobra zarezal v naše življenje, številni ukrepi so spremenili naš vsakdan, tudi proces žalovanja. Foto: BoBo, fotografija je simbolična.
Koronavirus je dodobra zarezal v naše življenje, številni ukrepi so spremenili naš vsakdan, tudi proces žalovanja. Foto: BoBo, fotografija je simbolična.

Marsikdo se je v teh dneh znašel v stiski, ker se ni mogel udeležiti pogrebne slovesnosti. Ritual žalovanja namreč svojcem pomaga usmeriti čustva. Za prijatelje je pogreb izraz spoštovanja do pokojnika in opora svojcem. Vita Poštuvan z Inštituta Andrej Marušič meni, da je za družbo pogreb nadaljevanje življenja, ki ga je smrt prekinila.

"Ključno je, da najdemo neke druge načine, kako naj okolica najbližjim svojcem da podporo. Ni nas na pogrebu, lahko pa pokličemo, se prek socialnih medijev večkrat oglasimo, saj tradicionalni način fizične bližine, ki je v takih trenutkih zelo pomembna, žal ni mogoč."

Tudi pri pokopu z verskih obredom je že stik med svojci omejen, je povedal župnik iz cerkve Svetega Marka na Markovcu v Kopru, Ervin Mozetič:

"Vedno je pogreb v ožjem družinskem krogu. Trije ali štirje. Vsak narazen po dva metra. Pri pogrebu se mi to zdi še bolj žalostno, ker je ta stik zelo pomemben."

Tudi naročilo cerkvenega pogreba poteka samo prek telefona, kar okrni komunikacijo s svojci, je še povedal župnik Ervin Mozetič. So pa vrata nekaterih cerkva odprta, tudi cerkve na Markovcu. Za klic v stiski pa so na voljo tudi številni posamezniki iz društev, ki skrbijo za duševno zdravje.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki