Trenutno se predvaja:
6. junij 2020 ob 11:17 Novice

Erik Lovko: Mož in sonce

V Piranu so odprtli razstavo Erika Lovka. Ne le zaradi priljubljenosti avtorja, ki je umrl pred desetimi leti, marveč tudi zaradi likovnega dogodka v neposrednem stiku z umetnostjo in tudi druženja, je bila otvoritev deležna velike pozornosti.
Glasba, ples, dinamika. Foto: Radio Koper/Neva Zajc
Glasba, ples, dinamika. Foto: Radio Koper/Neva Zajc

Do razstave je prišlo na pobudo umetnikove hčerke in je zasnovana iz Lovkove zapuščine. Do očetove dediščine čuti dedinja odgovornost, da ne gre v pozabo. Maja Lovko:

"Mislim, da vsa vizualna umetnost živi, dokler jo nekdo opazuje. V trenutku, ko daš umetniška dela na ogled, takrat doživijo zares svoj smisel. Vsak doživlja sporočilo umetnika po svoje in v različnem času."

Ko daš umetniška dela na ogled, doživijo zares svoj smisel. Foto: Radio Koper/Neva Zajc

Naslov razstave je Mož in sonce, po kipu iz osemdesetih let. Lovko, doma iz Postojne, je bil v resnici sončen človek in je svojo energijo posvečal umetnosti, a jo trosil tudi v življenju. V njegovem opusu sta enako pomembna slikarstvo in kiparstvo. V obeh izraznih načinih je bil monumentalen. O vsebini njegovih del pa kustosinja dr. Majda Japelj:

"Rad se je spogledoval z vsebinami aktualnosti pa tudi iz preteklosti. Mešal je posvetno in svetniške podobe. Rad je poslušal jazz, upodabljal glasbenike in plesne figure, ki so ustvarjale neko dinamiko."

Foto: Radio Koper/Neva Zajc

Lovko sodi med pomembne osebnosti našega prostora in hkrati med tiste primorske umetnike, ki najbolje predstavljajo tudi mediteranski pol slovenske umetnosti. S svojim bogatim ustvarjalnim opusom je pomenljivo zaznamoval tokove sodobne umetnosti tako v domačem kot v mednarodnem prostoru, so zapisali v Obalnih galerijah. V Piranu so na ogled velika in manjša platna, več manjših skulptur. Razstavo, ki bo oprta do konca avgusta, bo v torek dopolnila še predstavitev risb pod naslovom tango, ki jih bodo pokazali v izolski Insuli.

Neva Zajc


Zadnji prispevki