Trenutno se predvaja:
3. marec 2021 ob 08:54 Novice

Fakulteta za vede o zdravju zaključuje pomemben cikel obnove programov

Izolska Fakulteta za vede o zdravju je v zadnjih treh letih prenovila svojo programsko podobo. S projekti se ozira tudi v tujino, medtem pa postopoma rešuje težave s prostorom.
Foto: www.ern.um.si
Foto: www.ern.um.si

Neurejeno sicer ostaja tudi področje izvajanja prakse študentov v kliničnih okoljih. Na Fakulteti za vede o zdravju so prenovili skoraj vse obstoječe programe in pridobili akreditacije za nove. Cilj je dvigniti raven kakovosti študija in ga približati potrebam delodajalcev, pravi dekan Nejc Šarabon: "V letu 2021 bomo zaključili še z zadnjima dvema. Smo pa pridobili akreditacijo fizioterapije prve stopnje in magistrskega študija fizioterapije ter študija športne vzgoje druge stopnje."

Na ti dve smeri se bo mogoče vpisati v letu 2022/23. Nekatere predmete na dodiplomskih smereh smiselno povezujejo. Na novem doktorskem študiju Preventive za zdravje imajo pred množico izpitov prednost individualno delo, delo z mentorji in na projektih, tudi mednarodnih. Bistvenega napredka pa ni na državni ravni, ko je govor o praksi v kliničnih okoljih, poudarja dekan: "Vsi ti napori, vsa kakovost je lahko zelo hitro ogrožena, delno je že, s tem ko ni sistemsko urejenih možnosti opravljanja klinične prakse. Tudi s tem, ko ni sistemske odločitve za prioritetno cepljenje zaposlenih na področjih vseh izobraževanj za zdravstvo."

So se pa v zadnjem času odprle priložnosti za omilitev prostorske stiske. Predvidoma do oktobra bodo novogoriško enoto fakultete preselili v Vipavo. Programe športne vzgoje, kineziologije in fizioterapije pa bodo umestili v Livade v Izoli. "Trajna rešitev, ki jo vidimo, pa je novogradnja v neposredni bližini splošne bolnišnice Izola, vendar prvi razgovori, ki so se začeli pred dobrima dvema letoma še niso obrodili nekih konkretnejših sadov, razen enega idejnega projekta." še dodaja Šarabon.

Pri pogovorih bodo vztrajali, saj je eden izmed ciljev tudi v nekaj letih združiti programe v neposredno bližino glavnega kliničnega okolja, s katerim so povezani.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki