Trenutno se predvaja:
10. september 2019 ob 09:13 Novice

Fiesi se obetajo boljši časi

Piransko Okolje zdajšnjemu najemniku plaže in površin okrog jezera v Fiesi ne bo podaljšalo pogodbe. Direktor Okolja Mišič napoveduje, da bodo to zanemarjeno območje uredili tako, da bodo izpostavili njegove naravne vrednote in izboljšali raven ponudbe.
Radio Koper|fiesa
V piranskem komunalnem podjetju pričakujejo, da bodo naložbo za Fieso podprli tudi občinski svetniki in da bo uvrščena že v prihodnji proračun piranske občine. Foto: arhiv Radia Koper

Fiesa ima izjemne naravne danosti, a so jo doslej vlagatelji večinoma gledali kot območje, ki ponuja možnosti za nove turistične pozidave. Še vedno jo kazi nedokončana vila Ivana Zidarja, nekdanjega predsednika uprave propadlega SCT-ja. V ponos ji niso niti nekatere druge megalomanske posamezne dokončane gradnje. Po urejenosti kličeta plaža in okolica jezer. Najemniki za ta prostor po besedah direktorja Okolja Gašparja Gašparja Mišiča niso ustrezno poskrbeli. Zdajšnjemu najemniku tako ne bodo podaljšali pogodbe.

"Vse, kar ne sodi v mali zeleni raj, bo pač moralo stran. Najprej moramo odpeljati en kup kramarije, takšnih in drugačnih kioskov. Vidimo, da Fiesa postaja eno samo parkirišče, odlagališče kramarije."

Po načrtih bi dobila družinsko plažo, učni poti ob jezerih, poskrbeli bi za čistočo in urejen videz. V velikem jezeru bi bil na voljo čoln na vesla, postavili bi lesen pomol. Na njem bi se lahko fotografirali tudi mladoporočenci.

"Če pogledate iz ptičje perspektive, boste videli, da ima jezero obliko srca. Zakaj torej, ne bi izkoristili ta simbol, ki nam ga je ponudila mati narava, za promocijo Pirana in Fiese."

Za omenjeno naložbo v Fieso, to pozabljeno srce Pirana, kot mu pravi direktor Okolja, ne bo potrebnega veliko denarja. Finančno zahtevnejša bo ureditev infrastrukture. Od javne razsvetljave, do parkirišč vsaj za avtobuse in dostopne ceste. Slednjo bo občina, ki podpira načrte Okolja, sicer začela prenavljati še letos. Vanjo bo vložila 280 tisoč evrov.

Lea Širok


Zadnji prispevki