Trenutno se predvaja:
17. julij 2019 ob 08:38 Novice

Formalni pogoji za dvotirnost leta 2023?

Ministrstvo za okolje in prostor predstavlja pobudo za spremembo Državnega lokacijskega načrta za drugi tir, da bi omogočili dvotirnost med Divači in Koprom. Včeraj so pobudo predstavili v Kopru, danes jo bodo v Sežani in v občini Hrpelje Kozina.
BoBo|From the moment Alenka Bratušek took charge of the Ministry of Infrastructure, it became clear that  she was looking for new people.
Za levi tir je potrebno odkupiti še 83 tisoč kvadratnih metrov zemljišč.

Drugi železniški tir med Divačo in Koprom je zdaj enotiren in kot takega ga bo podjetje 2TDK tudi gradilo. Direkcija za infrastrukturo pa je pred časom podala pobudo za spremembo državnega lokacijskega načrta, tako da bi bila možna gradnja še enega tira. Če gledamo iz Divače proti Kopru, bo ta na levi strani in bo večinoma potekal ob novem tiru, ponekod pa se bo od njega tudi oddaljil. Zato je potrebna umestitev treh novih predorov - dva daljša bosta dejansko razširjeni servisni cevi osnovnega tira. Za dvotirnost bodo potrebni še en most, tri galerije ter dva viadukta. Ospasko dolino bodo dejansko prečkali trije, en avtocestni in dva železniška. Vse to je potrebno na novo umestiti v prostor. Pobuda za spremembo državnega lokacijskega načrta bo do 22. avgusta objavljena v digitalni obliki, okoljsko ministrstvo jo bo predstavilo tudi občinam, ki so s tem povezane.

In kdaj bi lahko bil načrt spremenjen? V časovnici so zapisali, da je sprejem uredbe na vladi predviden v letu 2023. Med tveganji, ki bi lahko vplivala na uresničitev, načrtovalci omenjajo postopek čezmejne presoje vplivov na okolje. Za levi tir je potrebno odkupiti tudi 83 tisoč kvadratnih metrov zemljišč. Vrednost načrtovanega levega tira je 307 milijonov evrov. Šele dvotirnost bo omogočila, da pretovora po sedanji progi ne bo več. Nesreča vlaka s kerozinom je še enkrat pokazala, kako nevarna je proga za ljudi pod kraškim robom, zato prebivalci upajo, da bo prostorsko umeščanje potekalo hitreje, kot je zapisano v objavljeni časovnici.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki