Trenutno se predvaja:
3. maj 2021 ob 10:07 Novice

Foto: Pirančani za drugačno ureditev Fiese

Fiesa je v zadnjih treh desetletjih doživela preveč neustreznih posegov v prostor. Zdaj je čas, da tudi odločevalci zeleno oazo Pirana na novo ovrednotijo.
Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Urejanje na tem delu obale pa načrtujejo skladno z ohranjanjem edinstvenosti njene kulturne in naravne dediščine. Za to se zavzemajo člani neformalne kreativne skupine piranskih občanov, ki izpostavljajo trajnostna načela rabe prostora v sozvočju s strategijo zelenega in kulturnega turizma.

Nenadzorovane gradnje, širjenje gostinskih teras in prisvajanje dostopov do morja so v Fiesi že naredili veliko škode. Nadaljnjo urbanizacijo priobalnega prostora, vključno z njegovim kopenskim zaledjem, je potrebno ustaviti, so prepričani v kreativni skupini piranskih občanov.

S tem bi ohranili tudi travnik, ki ga je vsako leto manj prav zaradi neustrezne rabe, pojasnjuje krajinska arhitektka Romana Kačič:
"Predlagali bomo, da se vse grajene elemente, kot je barček sredi travnika, postavi v neko urbano črto, na rob, tako da je travnik prost."

Med njihovimi cilji je tudi razširitev območja varovanja obeh jezer kot naravnih spomenikov. Najprej pa je potrebno znova vzpostaviti povezavo med njima.

Gre za betonsko cev, ki so jo zasuli med gradbenimi deli za cesto, pojasnjuje prebivalec Fiese, Milan Kogovšek: "Ko je dosti deževja, teče voda čez cesto. Gladina malega jezera se je dvignila za dva metra in zdaj je to bolj ali manj stoječa voda."

Fiesa je tudi zaradi svoje kulturne krajine, ki je danes večinoma zaraščena. Vendar o nekdanjih oljčnikih še pričajo štirimetrski podporni suhozidi s stopnicami do teras.

Kačič pojasnjuje: "To je zelo velik potencial za tematsko pot, kjer povežemo tako naravne danosti tega prostora kot tudi kulturno krajino in to, kar nam je še ostalo od nekdanjega vodnega sistema."

Kreativna skupina občanov bo zamisli o Fiesi posredovala tudi piranski občini. Želijo si sodelovati pri urejanju, deset let stare idejne zamisli za Fieso pa po njihovem niso več aktualne. Tudi zato ne, ker je bila ozaveščenost o trajnostnem razvoju takrat šele v povojih.

Lea Širok


Zadnji prispevki