Trenutno se predvaja:
16. oktober 2020 ob 07:59 Novice

Fundacija Poti miru v Posočju najboljši EU Interreg projekt

Fundacija Poti miru v Posočju je skupaj s Posoškim razvojnim centrom in PromoTurismom iz Furlanije Julijske krajine s projektno idejo Poti miru - WALKofPEACE - med 150 prijavljenimi iz vse Evrope prepričala tako strokovno komisijo kot javnost.
Debela griza / Monte San Michele, le slabe pol ure voznje od Nove Gorice in Gorice, je s svojim prenovljenim muzejem in muzejem na prostem ena od bolj zanimivih točk na Poti miru. Foto: Pot Miru
Debela griza / Monte San Michele, le slabe pol ure voznje od Nove Gorice in Gorice, je s svojim prenovljenim muzejem in muzejem na prostem ena od bolj zanimivih točk na Poti miru. Foto: Pot Miru

Fundacija, ki letos praznuje 20 let delovanja, je zmagala na tekmovanju za najboljši Interregov projekt Evropske unije. S projektom iz programa Interreg Slovenija - Italija želijo širiti čezmejno idejo povezovanja vzdolž soške fronte.

Tri milijone težek projekt, s katerim so med drugim omogočili številne razstave, nadgradnjo pohodniške trase od Alp do Jadrana in obnove - ena zadnjih je denimo obnova Fiatovega vojaškega starodobnika, ki je razstavljen v Kobaridu, so v fundaciji predstavili z dveminutnim promocijskim videoposnetkom, pojasnjuje direktorica Fundacije Poti miru v Posočju Maša Klavora: "Nastala je zelo lepa zgodba, s katero smo predstavili, zakaj to delamo, kakšne so naše glavne aktivnosti, katere rezultate smo že dosegli, koliko držav vključujemo. Po podatkih si je v teh dveh mesecih naš filmček ogledalo skoraj 40.000 ljudi. Med 30 filmčki je strokovna komisija izbrala najboljših šest. Finalisti so morali narediti nato še predstavitev, ki bi morala biti v živo v Bruslju."

A se je nato vse skupaj zaradi varnostnih zahtev preselilo na Facebook. Zmaga pa jim ni prinesla denarne ali kakšne druge nagrade, a Maša Klavora upa, da bodo tako dobili nove projekte, ki pomenijo tretjino od 300.000 evrov visokega letnega proračuna: "Vsem nam omogočajo tudi plače in pokrivanje osnovnih stroškov, obenem pa evropski projekti omogočajo, da res nekaj več naredimo tudi na terenu, v širšem okolju, v Evropi."

Denimo kmalu želijo izpeljati zamisel, kako v sodelovanju z Matevžem Lenarčičem Pot miru od Ruske kapelice prek soške doline, Brd in Krasa vse do morja posneti iz zraka.

Ob jubileju - Fundacija Poti miru v Posočju letos praznuje 20, Kobariški muzej pa 30 let delovanja - bodo prihodnji petek v kobariškem kulturnem domu pripravili slovesno akademijo, na kateri bo osrednji govornik Janez Janša, naslednjo soboto pa bodo ob dnevu Kobariškega muzeja odprli še razstavo »29 mesecev bojev ob Soči«.


Mariša Bizjak


Zadnji prispevki