Trenutno se predvaja:
22. avgust 2019 ob 15:09 Novice

Gasilci pogasili požar na Cerju, sedaj je na vrsti čiščenje

Požar na Goriškem Krasu se je umiril, oziroma so ga gasilci pogasili. Zdaj poteka čiščenje in če bodo vremenske razmere ugodne, ni več skrbi, da bi prišlo do ponovnega vžiga.

Gasilci so obsežen požar na Goriškem Krasu uspeli pogasiti že v dopoldanskem času. O trenutnem stanju vodja intervencije Simon Vendramin.

"Požar je pogašen. Na požarišču izvajamo prelet samega požarišča, se pravi čiščenje in namakanje požarišča, da ne bi prišlo do ponovnega izbruhapožara zradi burje. Z aktivnostmi gašenja se bo ukinilo in postavilo se bo požarno stražo, ki bo še tekom noči in mogoče tudi preko jutrijšnjega dne, to bomo videli na podlagi ocene jutrijšnjega dne."

Glede na to, da je požar pogašen bodo preklicali tudi državni načrt. Popoldan pa so tudi že odprli regionalno cesto Miren Opatje selo. Pri gašenju požara je sodelovalo veliko število gasilcev, še dodaja Vendramin.

"Prvi dan preko 240, preko noči 140 in tekom današnjega dne 190 gasilcev in ostalih pripadnikov Civilne zaščite ter reševalnih služb, pirotehnikov in kolegov iz sosednje Italije."

Zjutraj so gasilce z goriškega območja zamenjali gasilci s sosednje notranjske regije. Poveljnik Marko Gorše.

"Že včeraj smo vedeli, da bomo prišli na pomoč, tako da smo se organizirali ponoči in smo potem zjutraj ob 4. uri vstali in šli na pomoč."

Gašenje je bilo precej oteženo poudarja Stane Črvič član prostovoljnega gasilskega društva Šempeter.

"Problem je teren, ki je neprehoden in slabo imamo dostop do požarišč."

Vzrok požara, ki ga preiskuje policija, zaenkrat še ni znan. Preiskava je še v teku, so povedali na novogoriški policijski upravi.

Ingrid Kašca Bucik

Fotografije: PGD Materija


Zadnji prispevki