Trenutno se predvaja:
30. november 2020 ob 12:30 Novice

Gerontološki center Koper sprejema vse več prošenj za pomoč

Mestna občina Koper prek gerontološkega centra starejšim ogroženim in ranljivim občanom zagotavlja dostavo toplih obrokov, pomoč na domu, varovanje na daljavo, nujno dostavo hrane, higienskih pripomočkov in zdravil ter prevoz.
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V drugem valu epidemije je potreb in prošenj veliko več kot spomladi.

Gerontološki center Koper vse storitve za starejše kljub epidemiji izvaja naprej. A, če so se v aprilu srečevali z množičnimi odpovedmi zaradi strahu pred okužbami, je zdaj prošenj vse več. K njim se obračajo tudi novi uporabniki.

Vodja centra, Suvada Čatak: "Največja stiska je na področju pomoči na domu, torej oskrbe. Dogaja se, da je čas hospitalizacije krajši in prihajajo starejši domov v takem stanju, da nujno potrebujejo večurno dnevno pomoč. Svojci pa tega ne zmorejo."

Povpraševanje je ob prepovedi javnih prevozov vse večje tudi za vožnjo, največkrat do zdravnika. Prosijo tudi za nakup v živilskih trgovinah in lekarnah ter naročajo dostavo kosil na dom. Nekoliko manj je povpraševanja za 24-urno varovanje na daljavo:

"To pomeni, da ima uporabnik SOS tipko, ki jo uporabi kadarkoli in se z njo poveže s klicnim centrom, ki mu organizira potrebno pomoč. Operaterji jih tedensko kličejo in preverjajo situacijo."

Starejši lahko pokličejo tudi takrat, ko potrebujejo zgolj pogovor ali so v stiski, še pojasnjuje vodja centra: "Tega je ogromno. Predvsem osamljenosti. Stiki so omejeni, tudi svojci se pogosto bojijo prihodov k staršem, da ne bi koga okužili. Ljudje so prestrašeni že s samim poslušanjem novic."

Prošenj za pomoč je toliko, da so za nekatere storitve morali uvesti čakalne vrste. Delo morajo namreč prilagajati tako razmeram kot številu zaposlenih.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki