Trenutno se predvaja:
13. april 2021 ob 13:49 Novice

Glede samotestiranja dijakov še veliko neznank

Ravnatelji in ravnateljice srednjih in osnovnih šol na Goriškem od pristojnih ministrstev še vedno čakajo obljubljeno okrožnico v zvezi s samotestiranjem učencev in dijakov.
Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Ko bodo dobili navodila, bodo vedeli, ali ga bodo lahko izvajali, kdaj in na kakšen način. V novogoriškem Šolskem centru, ki ga obiskuje dva tisoč dijakov, se je za testiranje odločilo le deset odstotkov dijakov. Vzrok za tako majhen interes je v večini primerov pomanjkanje informacij.

V novogoriškem šolskem centru bi se po anketi, ki so jo izvedli za samotestiranje v razredu, odločila le dva oziroma trije dijaki. Kakšni so njihovi razlogi proti?

"Ma, una palčka v nos ni glih fajn. Ma kolkrat bi blo to za delat? Enkrat na teden?"

"Bomo morali to delat sami in ne vemo, če bomo uspešni. Večina tega ne zna, bi nam moral nekdo pokazat kako se to dela."

"Zaradi nezaupanja v vlado."

"Ma ja, širijo se govorice, da je v teh palčkah neka rakotvorna tekočina. Vsak ima svoje stališče! Moje je, da se ne bom testiral, če ni nujno."

Slabo informiranje med dijaki izhaja iz slabe komunikacije med pristojnimi ministrstvi in šolami, meni ravnatelj Elektrotehniške in računalniške šole Robert Peršič: "Prehitro je šlo to ven. Prej bi morali predelati in počakati kak teden in iti ven s pravilnimi informacijami, da bi dijaki in tudi mi vedeli, za kaj gre."

Direktor šolskega centra Miran Saksida pa ima še druge pomisleke: "Jaz zdravstvene stroke in ministrstev ne razumem. Testiranje nas zaposlenih poteka v skafandrih, pri samotestiranju pa naj bi sodelovali učitelji, ki bodo popolnoma nezaščiteni."

Veliko vprašanj na katerih ni odgovorov si zastavljajo tudi v OŠ Frana Erjavca v Novi Gorici. Ravnateljica Lara Brun: "Ravnatelji izvemo žal prve informacije iz medijev, ko smo videli, da v Avstriji to izvajajo v razredih prvo šolsko uro bi si želela, da bi prve tedne to počeli pod strokovnih nadzorom zdravstvenega osebja."

"O temu javnost ni bila seznanjena, kako naj bi to potekalo. In se ne čudim, da je bil, že zaradi tako naelektrenega vzdušja v slovenski družbi, tak zavračalen odziv, "pa je slab odziv dijakov na samotestiranje ocenil ravnatelj novogoriške gimnazije Andrej Šušmelj. Obiskuje jo nekaj več kot 600 dijakov, samotestirala pa bi se približno tretjina.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki