Trenutno se predvaja:
4. december 2020 ob 12:12 Novice

Goriška: Vse več ljudi se obrača na Rdeči križ po pomoč

Korona kriza močno vpliva na vse vidike našega življenja. Močno je poglobila tudi stiske ljudi.
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Zaradi trenutnih razmer se je povečalo tudi število ljudi, ki se za pomoč obrne na Rdeči križ. Več prosilcev za prehranske pakete in denarno pomoč opažajo tudi na območnih druženjih Tolmin in Nova Gorica.

Območno združenje Rdečega križa Tolmin pomaga ljudem v vseh treh posoških občinah. V povprečju se nanje po pomoč obrne od 800 do 1000 ljudi.

Sekretarka območnega združenja Marjanca Velišček meni, da se bo ta številka še povečala: "Prvič se pozna zima, to je že tradicionalno malo več prošenj za finančno pomoč. Se v tem mesecu kar pozna korona kriza in se bojim, da se bodo v zimskem času potrebe po finančni pomoči še povečale."

Več je tudi prejemnikov hrane. Veliščkova razlaga: "Gre za družine, ki so v času šolanja imele tople obroke. Zdaj pa se v družinskem proračunu zelo pozna, da je treba tudi za otroke skuhati kosilo."

Tudi v območnem združenju Nova Gorica v drugem valu epidemije opažajo povečanje prošenj. Trenutno pomagajo 746 ljudem.

Sekretarka Neli Skočaj opisuje: "Imamo nekaj novih prosilcev tako za pomoč v prehranskih paketih kot tudi za plačilo položnic za osnovne življenjske stroške."

Povečanje pripisujejo predvsem brezposelnosti in čakanju na delo, pravi Neli Skočaj: "Tisti prosilci, ki so se obrnili na nas, so brezposelni ali so izgubili dohodek. Če se bo to nadaljevalo, lahko pričakujemo dodatno poslabšanje."

Posledično se je spremenila tudi struktura ljudi, ki prosijo za pomoč. V zadnjem času namreč beležijo večje število prosilcev srednje generacije.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki