Trenutno se predvaja:
28. junij 2020 ob 23:18 Novice

Goriško pred recesijo rešijo visoko kvalificirani kadri

Vsak tretji prebivalec Goriške je brezposelen. Trenutno išče delo 3.500 oseb.
Foto: Radio Koper/jurkos.com
Foto: Radio Koper/jurkos.com

Med novo prijavljenimi na območnem Zavodu za zaposlovanje je čez tisoč takšnih, ki jim delodajalci niso podaljšali pogodbe za določen čas, 650 pa jih je službo izgubilo iz poslovnih razlogov. V Primorskem tehnološkem parku so prepričani, da Goriško pred recesijo lahko rešijo visokokvalificirani kadri in zagonska podjetja. Ob primerni podpori lokalne politike pa bi bilo mogoče zadržati v regiji tiste, ki so končali študij v Ljubljani in tam tudi ostanejo saj doma ne vidijo prihodnosti.

Korona kriza je na Goriškem je povzročila zapiranje številnih podjetji. Vodja novogoriške izpostave Ajpes Mara Kos Maver izpostavi le nekaj zaskrbljujočih podatkov: "V zadnjih petih mesecev smo imeli polovico več izbrisov kot vpisov na ravni regije. V marcu je bilo 136 izbrisov espejev. Tudi pri družbah se to pozna. Registriranih je bilo 48 družb, izbrisanih pa 51."

"Dvajset odstotkov mladih z višjo in visoko stopnjo izobrazbe je prijavljenih na Zavodu za zaposlovanje. V regiji številni mladi ne dobijo priložnosti niti za opravljanje pripravništva", je zaskrbljena direktorica PTP Tanja Kožuh.

Nas zanimajo predvsem visoko izobraženi, kompetentni kadri, ki imajo zanje. V njih vidimo največji potencial. Bojimo se, da bi zaradi tega, ker tukaj zaposlitve ali podjetniške priložnosti ne dobijo, zapustili regijo. S tem bi bila regija osiromašena. Tanja Kožuh zato vidi rešitev iz krize v hitrorastočih in zagonskih podjetji saj ta privlačijo visoko izobražene mlade talente. Pri tem poudari, da povprečni startup podjetnik ustvari tri krat več delovnih mest kot podjetnik s srednjim potencialom. In še, da mlada podjetja po podatkih OECD-ja prispevajo 20 odstotkov vseh zaposlitev in ustvarijo skoraj polovico vseh novih zaposlitev. Prav na to so opozorili na nedavni delavnici z naslovom 5 nasvetov, kako postati bolj zaposljiv. Pripravili so jo skupaj z Zavodom za zaposlovanje in bili nad velikim zanimanjem presenečeni. Če jih bodo podprle občine na ožjem Goriškem bodo z njimi nadaljevali saj želijo na ta način spodbuditi podjetniško aktivnost in podpreti zagon novih podjetji.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki