Trenutno se predvaja:
12. januar 2021 ob 08:06 Novice

Gorski reševalci opozarjajo na nevarne razmere v gorah

S snegom radodarna zima v naravo vabi številne obiskovalce, tudi turne smučarje. A razmere v gorah so zelo zahtevne, opozarjajo v Gorski reševalni zvezi Slovenije, v kateri zaradi nevarnosti plazov obisk visokogorja odsvetujejo.
Foto: Miro Štebe
Foto: Miro Štebe

V prvih letošnjih dneh so morali posredovati že večkrat. Med drugim so na Pohorju reševali dve osebi, ki sta se izgubili in omagali, na Veliki planini si je turna smučarka zlomila nogo, pretekli konec tedna pa so 30-letnega turnega smučarja pod Krnom reševali tudi tolminski gorski reševalci.

Zasnežene gore so resda vabljive, a tudi izjemno nevarne, opozarja Miljko Lesjak iz postaje GRS Tolmin. 30-letni turni smučar je imel pred nekaj dnevi veliko sreče, da so ga gorski reševalci na višini 1.600 metrov nepoškodovanega s helikopterjem rešili z nevarnega in plazovitega pobočja Krna. Opazil je, da so se za njim in pred njim začele prožiti klože in predvidel, da lahko sproži tudi večji plaz, zato jih je poklical.

A nikoli se na turno smuko ne podajajmo sami, s seboj imejmo telefon z napolnjeno baterijo in lavinski trojček - žolno, sondo in lopato.
Lesjak pravi še: "Pa ne samo, da moraš imeti to s seboj, opremo moraš znati tudi uporabljati, ker samo tovariška pomoč te lahko pravočasno spravi izpod plazu, reševalci navadno pridemo prepozno."

V gorah je več metrov napihanega snega, zato snežna odeja ni stabilna, še pojasnjuje Lesjak: "Ta količina snega ni bila sprijeta na podlago in je zelo nestanovitna, zato se lahko zelo hitro pod smučarjem ali pohodnikom kaj sproži. Glede na mraz, ki prihaja, bo verjetno stabilizacija tega snega trajala precej časa. Toplo vreme in sonce namreč precej hitro na južnih pobočjih poskrbita za preobrazbo, da se sneg sesede in sprime s podlago, na severnih pobočjih pa to traja precej dlje."

Razmere so varnejše pod gozdno mejo, a tudi tam previdnost pri smuki, hoji ali krpljanju ne bo odveč.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki