Trenutno se predvaja:
19. april 2021 ob 15:18 Novice

Gostinci želijo, da odprtje teras in vrtov ne bi trajalo samo teden dni

Primorski gostinci – nekateri so odprli terase lokalov po šestih mesecih – opozarjajo, da sproščanje ukrepov v tej dejavnosti ne velja za vse gostince, kajti nekateri vrtov in teras nimajo, tistim, ki strežejo hrano, pa se odprtje ne bi ekonomsko izšlo.
Gostinci in stranke morajo upoštevati pravila glede razdalje, ki jih je postavil NIJZ. Prve kave so tako po dolgem času postregli tudi v Kopru. Foto: Radio Koper
Gostinci in stranke morajo upoštevati pravila glede razdalje, ki jih je postavil NIJZ. Prve kave so tako po dolgem času postregli tudi v Kopru. Foto: Radio Koper

Na prostorni terasi kavarne v nakupovalnem središču v Novi Gorici so za mizami v predpisani razdalji sedeli zadovoljni gosti: "Zelo v redu je. Predolgo smo bili zaprti. // Ma, pogrešali smo bolj družbo, to druženje, ne samo kavo. // Komaj smo dočakali. Upajmo, da bo vsaj nekaj časa trajalo."

Lastnik lokala Miran Muellner, jezen nad neživljenjskimi predpisi odločevalcev, svoje tri obrate vnovič odpira po pol leta: "Če bodo še enkrat zaprli gostinstvo, naj zaprejo tudi tovarne, zdravstvene domove, naj zaprejo bolnišnice in naj bomo vsi enaki v tej Sloveniji."

A ne samo teras, naj dovolijo odprtje tudi notranjosti lokalov, meni še goriški gostinec, njegov kolega z Obale pa dodaja: "Če bo slabo vreme, bomo imeli probleme, ker smo omejeni na to teraso."

So pa državi hvaležni, da je priskočila na pomoč, poudarja predsednica sekcije gostinstva in turizma na novogoriški Obrtno-podjetniški zbornici Patricija Furlan: "Ker sicer bi bila že prejšnje leto velika katastrofa, če nam ne bi pomagali s subvencioniranjem plač in pri delnem kritju fiksnih stroškov."

Odprtje gostinskih teras in vrtov ne sme trajati samo teden dni. Čim prej pa naj bo sprejet tudi poseben zakon z nadomestilom za izpad prometa in s pomočjo pri izplačilu regresa, še pričakujejo gostinski in turistični delavci.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki