Trenutno se predvaja:
22. januar 2019 ob 08:56 Novice

Gradnikovo domačijo v Medani bodo podrli

Letos mineva 52 let od smrti največjega briškega pesnika Alojza Gradnika. Njegova domačija v Medani, kjer je živel in ustvarjal, že desetletja žalostno propada. Dediči so hišo prodali zasebniku, ki jo namerava porušiti, saj ni več statično varna.
Zasebni lastnik iz Ljubljane naj bi na mestu Gradnikove domačije, ki je postala svetovno znana po branju poezije pod murvo, zgradil nov objekt. Foto: BoBo

Občina se je z dediči Alojza Gradnika dogovarjala za odkup kar nekaj časa, vendar neuspešno. So pa dali dovoljenje, da se pred pesnikovo hišo že več let vrstijo različni kulturni večeri. Domačija je postala svetovno znana, ko so na Dnevih poezije in vina, zadnja leta pa na Festivalu Sanje pesniki iz vsega sveta pod murvo brali svojo poezijo. Zasebnik, ki je sedaj hišo odkupil, naj bi v prihodnjem mesecu predstavil javnosti, kakšne načrte ima z njo. Nekateri so že znani briškemu županu Francu Mužiču.

"Tam, kjer je sedaj obstoječi objekt, bo zgodil novega. V njem bo pokrival neke kulturne aktivnosti, na tematiko Alojza Gradnika, ki je tam živel. Zgradil bo tudi apartmaje, govori se celo o garažni hiši."

Mužič se z novim lastnikom že dogovarja za odkup dela zemljišč za parkirne prostore, ki bi jih Medanci nujno potrebovali za obiskovanje bližnjega pokopališča. Usoda murve, ki je bila zaščitni znak Gradnikove domačije, še ni znana. Pred časom jo je namreč poškodovalo neurje in od takrat si še ni opomogla.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki