Trenutno se predvaja:
20. november 2019 ob 15:27 Novice

Gradnja osmih vrstnih hiš v Prvačini, namenjena mladim, poteka po načrtu

Tako kot drugod po Sloveniji je tudi na Goriškem stanovanjska problematika alarmantna. V Mestni občini Nova Gorica je trenutno na čakalni listi Stanovanjskega sklada 150 prosilcev, na listi za oskrbovana stanovanja pa 100.
V Prvačini bodo zgradili osem takih hišk, a to stanovanjske problematike še daleč ne bo rešilo. Foto: Studio Uršič
V Prvačini bodo zgradili osem takih hišk, a to stanovanjske problematike še daleč ne bo rešilo. Foto: Studio Uršič

Nakup nepremičnine in s tem rešitev bivanjske problematike je za večino finančno nedosegljiva.

Nekaj težav bo ublažila gradnja osmih stanovanj za mlade družine, ki trenutno poteka v Prvačini. Namenili jih bodo tistim, ki bi se po študiju radi vrnili v Novo Gorico vendar oklevajo zaradi stanovanjske problematike.

Gradnja v Prvačini je vzpodbudna novica za mlade izobražence, ki bi se radi vrnili na Goriško. Z gradnjo so začeli že poleti. Prve najemnike pričakujejo v sredini prihodnjega poletja. Investicija je visoka 950 tisoč evrov. S prijavo na Eko skladu računajo, da bodo pridobili za kar polovico nepovratnih sredstev, je povedal projektant Uroš Uršič:

"Objekt mora biti zgrajeno po pasivnem standardu, mora biti pod 15 kilovatnih ur na ta zahteva 13. ima prezračevanje z rekuperacijo ogrevanje s toplotno obratovalni stroški naj bi bili 150 evrov na enoto."

Župan novogoriške mestne občine Klemen Miklavič pa je poudaril, da so v preteklosti imeli velike težave zaradi slabe gradnje. Zato v Prvačini skrbno spremlja, kako poteka:

"Nova Gorica je imela več slabih izkušenj. Stanovanjski sklad ima stalno pritožbe - o slabi izolaciji, o plesni na zidovih, o materialu, ki ni tak kot bi morali biti. Zato je pomembno, da sedaj, v fazi gradnje stalno spremljamo investicijo."

Sicer pa novogoriški Stanovanjski sklad že dolgo aktivno išče rešitve, kako priti do novih stanovanj. V Rožni dolini se nadejajo, da bodo na 30 tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču, ki je v lasti republiškega stanovanjskega sklada, zgradili 170 novih stanovanj. Direktor Matjaž Kompara:

"Liskur je aktualna zadeva. Mestna občina se je tu precej angažirala. Republiški stanovanjski sklad je pridobil zemljišča. Sedaj se ureja priprava ustrezne dokumentacije. Gre za dolgoročnejši projekt, ki bo odprl možnosti gradnje v občini Nova Gorica."

Novo stanovanjsko naselje pa naj bi s pomočjo zasebnega investitorja gradili tudi v Grgarju.
Nataša Uršič.


Zadnji prispevki