Trenutno se predvaja:
17. april 2019 ob 15:18 Novice

Gradnja pokritega bazena v Novi Gorici se zamika

Prejšnje občinsko vodstvo je za gradnjo pokritega bazena v Novi Gorici že pripravilo projektno dokumentacijo, a se bo ta zamaknila za eno leto. Nova uprava je namreč odločila, da bodo v bazen vgradili dvižno dno, ki bo omogočilo njegovo širšo uporabo.
EPA|Kar se Janezek nauči, to Janez zna?
Spremembe so se najbolj razveselili vaterpolisti, ki imajo na Goriškem skoraj polstoletno tradicijo in bodo zdaj lahko organizirali tudi mednarodne tekme. Foto: EPA

Vodja županovega kabineta na novogoriški občini Gorazd Božič je pojasnil, da bo dvižno dno omogočilo večnamensko uporabo bazena, boljšo izkoriščenost kapacitet in glede na podobne gradnje doma ter po svetu hitrejšo povrnitev investicije. Gre za prvo takšno gradnjo v Sloveniji, za katero se sicer odločajo zaradi pomanjkanja prostora.

"Za poglobitev dna smo se odločili, ker s tem omogočimo vse, kar lahko 25-metrski bazen omogoči. V njem lahko trenirajo tako plavalci kot vaterpolisti in vsi drugi vodni športniki. Ponuja pa tudi možnost priprav na tekmovanja v poletnem času. Da pa to dosežemo, moramo upoštevati tudi tiste, ki ne potrebujejo takšne globine. Dvižno dno ni nek bav bav, drugod je že desetletja v uporabi."

Novogoriški vaterpolisti so bili sicer nad prejšnjo rešitvijo, ki zaradi prenizkega dna ne bi omogočala organizacije tekem, kritični. Sedaj so si oddahnili. Predsednik Matej Koder:

"Mi pozdravljamo to odločitev in smo z njo zadovoljni. Dvižno dno popolnoma spremeni uporabnost bazena, ne samo nam. Večja uporabnost bo tudi za ostale. Konkretno nam bo omogočilo izvedbo vseh kvalitetnih treningov in izvedbo tekmovanj vseh kategorij doma."

Zaradi spremembe prvotnega gradbenega načrta se bo gradnja zamaknila za eno leto. Prvi plavalci bodo bazen lahko preizkusili v jeseni leta 2021, pojasnjuje Božič. "Trenutno smo v fazi preprojektiranja same bazenske školjke. Investicija se bo predvidoma podražila za 12 odstotkov, torej namesto 4,5 bo okoli pet milijonov evrov."

Montiralo ga bo podjetje Malmstem, ki se ukvarja z opremljanjem vodnih parkov in bazenov. Švedski ponudnik ocenjuje, da bo letni servis znašal pet tisoč evrov, stroški vzdrževanja pa se zaradi tega ne bodo povišali.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki