Trenutno se predvaja:
16. september 2019 ob 11:37 Novice

Gremo peš ali s kolesom

Evropski teden mobilnosti na Goriškem zaznamujejo s številnimi dejavnostmi, ki med drugim vključujejo hojo ali kolesarjenje, brezplačne vodene oglede zanimivosti in znamenitosti ter delavnice na temo mobilnosti in dostopnosti.
Radio Koper/Nataša Uršič|Oznaka za postajo, kjer se lahko otroci pridružijo skupini z odraslim spremljevalcem in nadaljujejo pot do šole.
Poudarek novogoriškega tedna mobilnosti je na parkirnih dnevih, kolesarjenju, pešbusu in na zanimivi posebnosti skirobusu. Foto: Nataša Uršič/Radio Koper

Po pešbusu, ko se otroci skupinsko odpravijo v šolo peš ali s kolesi, je pred štirimi leti v Novi Gorici zaživel še skirobus. O vtisih Sofija in Filip:

"Rada hodim s skirojem, ker se že zjutraj dobimo s prijatelji. Zato, ker sem na svežem zraku, sem s prijatelji, se družimo."

Vsako jutro je na skirobusu do deset otrok od tretjega do osmega razreda iz osnovne šole Frana Erjavca, dodaja pobudnica Andreja Hauptman:

"To je za starše priročna zadeva, za otroke pa prijetna izkušnja, ki jih uči prevzemanja odgovornosti."

Za podobne pobude in premišljeno odpravo grajenih ali drugačnih ovir si prizadevajo tudi na novogoriški mestni občini. Koordinatorica Evropskega tedna mobilnosti Vanda Mezgec o strateškem načrtu dostopnosti:

"To se mi zdi zelo pomemben dokument za občino in na splošno za vse občane, predvsem tiste, ki so ovirani in imajo določene težave s premikanjem in prevozom."

A v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica, ki je bilo pobudnik strateškega načrta dostopnosti, menijo, da je odpravljanje ovir prepočasno in nedosledno. Predsednik društva Igor Miljavec:

"Največji kamen spotike je Center za socialno delo in Zavod za pokojninsko zavarovanje. Kljub temu, da je društvo z Zavodom Dostop naredilo že več načrtov, ampak posluha, na žalost, ni."

Letos dneva brez avtomobila ne bo, saj teden mobilnosti na Goriškem sovpada z avtomobilskim relijem konec tedna.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki