Trenutno se predvaja:
19. avgust 2019 ob 10:56 Novice

Hrvatinski gasilci med prvimi posredovalci

Mladi prostovoljci gasilskega društva Hrvatini so se med prvimi odzvali na usposabljanje za prve posredovalce. Pripravljeni so na takojšen odziv v primeru potrebe po prvi pomoči, dokler na kraj nezgode ne pridejo reševalci.

Skupina gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Hrvatini se je med prvimi usposobila za prve posredovalce. Ti so po zadnjem Pravilniku o službi nujne medicinske pomoči postali eden od pomembnih členov tako imenovane verige preživetja. Gre za ljudi, ki jih lahko dispečer pokliče oziroma aktivira v primeru potrebe po interventnem nudenju prve pomoči. Prvi posredovalci tako lahko - če se v času klica nahajajo v bližini nezgode - bistveno izboljšajo zdravstvene obete. Poveljnik gasilskega društva Hrvatini, Sašo Birsa, je povedal, da so podobne prakse opazili že pri kolegih od drugod:

"Na Obali se je to začelo lani in sem naše mlade malo spodbudil, da bi šli še mi. Tudi za bolničarje smo se usposobili. Zdaj nas je sedem, upam, da se nam pridruži še kdo."

Mladih ni bilo potrebno posebej prepričevati:

"Zdi se mi, da če želiš pomagati krajanom in občanom kot gasilec, da spada k temu tudi prva pomoč."

"Hitro lahko priskočimo na pomoč v našem kraju."

"Zakaj pa ne bi, če lahko pomagaš komu, ki potrebuje tvojo pomoč?"

Čeprav je od usposabljanja pretekel šele mesec, je Rene že posredoval ob nesreči. Klicali so ga v zaledje Kopra.

"Bil sem v Kopru, so me klicali in sem se odzval. Prišel sem dve minuti za reševalci in sem jim pomagal, pri tem kar so rabili."

V Hrvatinih imajo en defibrilator in ta je prav v gasilskem domu. Gasilci so krajanom že pokazali, kako se uporablja in jim tudi pojasnili, kaj pomeni poznati temeljne postopke oživljanja.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki