Trenutno se predvaja:
19. november 2019 ob 14:34 Novice

Invalidi na Vogrskem bi radi še delali

V zaposlitvenem centru na Vogrskem, ki je edini te vrste na severnem Primorskem, tudi po nedavnih težavah z izgubo glavnega naročnika ohranjajo dozdajšnje število zaposlenih invalidov in počasi pridobivajo nova dela.
Foto: Radio Koper/Karin Zorn
Foto: Radio Koper/Karin Zorn

S svojimi storitvami sodelujejo z matično lokalno skupnostjo in z manjšimi podjetji na Goriškem.

Potem ko jim je novogoriški Varstveno-delovni center februarja odpovedal pogodbo so v Štefanovem zavodu na Vogrskem ostali brez več kot dveh tretjin naročil za pranje in likanje. Še vedno je težko, a po besedah direktorice Vide Marušič se odpirajo nove poti, predvsem na kooperantskem programu:

"Ki je večinoma, recimo, tudi bolj slabo plačan, ampak dejansko ni drugih stroškov pri tem, vsaj večjih ne, no. Tako da, recimo, zlaganje polizdelkov iz različnih mas, to smo že uvedli."

Obstoj so si zagotovili s črpanjem iz zalog in rezerv, še dodaja Marušičeva: "S temi pogodbami, ki jih imamo, smo dejansko na novo uspeli pokriti približno 65 odstotkov stroškov, tako da nam ostane za pokriti še nekaj več kot 25 odstotkov stroškov."

Z manjšim novogoriškim podjetjem so pred kratkim podpisali pogodbo za sestavljanje delov za vrata in ključavnice. Direktor Fimtecha, ki ima devet zaposlenih in v glavnem trži v Italiji, Avstriji in Nemčiji, Robert Frandolič:

"Računamo na dolgotrajnejše sodelovanje. Ne samo v primeru te stranke, ampak tudi v drugih poslih, ki jih razvijamo v zadnjem času."

V zaposlitvenem centru na Vogrskem dela sedem invalidov, Tjan in Rok sta tam tri leta:

"Sem zadovoljen, je zelo dinamično delo."

"Tu je moja prva zaposlitev. Upam, da bo ostalo še naprej."

Ob koncu leta pričakujejo v omenjenem zavodu na Vogrskem manjšo poslovno izgubo.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki