Trenutno se predvaja:
23. februar 2021 ob 13:05 Novice

Italijanska gledališča leto po zaprtju opozorila nase s prižigom luči

Združenje za prireditve ocenjuje, da je bila lani izguba pri prodaji kart več kot 70 odstotna. Samo gledališča beležijo 142 milijonov evrov primanjkljaja. Pobudi so se pridružila tudi tržaška gledališča.
Slovensko stalno gledališče v Trstu. Foto: SSG Trst
Slovensko stalno gledališče v Trstu. Foto: SSG Trst

Razsvetljena notranjost in ploščad ob vhodu ter glasba iz znanih gledaliških predstav so v ponedeljek zvečer pred vrata tržaškega gledališča Rossetti privabila zveste obiskovalce. Podporo kulturnim delavcem so izkazali tudi s sporočili zapisanimi v posebno knjigo.

"Želim si, da se bi čim prej vrnili v dvorane, da bi našim odličnim igralcem lahko zaploskali v živo, saj si to res zaslužijo."

"Gledališča so veliko bolj varna v primerjavi z lokali, kjer si lahko brezskrbno privoščimo aperitiv."

Čeprav so vrata gledališč za gledalce zaprta, se delo na odrskih deskah nadaljuje. Ob 700-letnci Dantejeve smrti v Rossettiju pripravljajo že tretji avdiovizualni projekt. Prva dva, posvečena dnevu spomina na holokavst ter eksodusu iz Istre in Dalmacije, si je na spletu ogledalo več kot 40.000 ljudi. S finančno podporo države in dežele so stalna gledališča ohranila vse svoje zaposlene, tudi Slovensko stalno gledališče v Trstu. Posnetki predstav preteklih sezon ter pogovori z avtorji so na voljo na spletu, za zaprtimi vrati pa se bodo kmalu začele vaje še za zadnjo, peto predvideno predstavo v tem letu, pravi direktor gledališča Danijel Malalan:

"Delamo na zalogo in takoj ko se bo dalo, si jih bo lahko publika ogledala, bomo pa še videli ali v dvoranah ali pa, iskali bomo tako kot lani v poletnih mesecih lokacije na odprtem."

Kulturni delavci nestrpno pričakujejo odločitev nove vlade glede delovanja gledališč in kinodvoran. Sedanji odlok o zaprtju velja do 5. marca.

Špela Lenardič


Zadnji prispevki